Valér
4 °C
8 °C

Számonkérnék a jegybankot

Károsnak, drágának és indokolatlannak tartja a költségvetési bizottság szocialista tagja a mai kamatemelést, így támogatják a bizottság fideszes elnökének, Varga Mihálynak azon javaslatát, hogy a testület hallgassa meg Simor Andrást. Ha a politikusok nem is értik, a piac egyértelműen kamatemelést várt a jegybanktól.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa elnökének és alelnökeinek meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke - jelentette be hétfőn Varga Mihály. A kezdeményezést az MSZP frakciója is támogatja.

A Monetáris Tanács hétfőn 8,25-ről 8,5 százalékpontra emelte a jegybanki alapkamatot. Varga Mihály szerint a döntés elsősorban a kormány rossz gazdaságpolitikájának köszönhető, ugyanakkor a Fidesz szeretne részletes indoklást hallani a tanács vezetőitől a kamatemelés okairól.

Molnár Albert (MSZP) a költségvetési bizottság tagja károsnak, drágának és indokolatlannak nevezte a Monetáris Tanács döntését és a kormánypárti frakció is támogatja a testület vezetőinek meghallgatását, így várhatóan jövő kedden a költségvetési bizottság előtt számolhat be Simor András jegybank elnök a döntés okairól.

A piac ezt várta

A Reuters körkérdésében szereplő 25 elemző közül 17 jósolta, hogy hétfőn újabb negyed százalékponttal 8,5 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot hétfőn a monetáris tanács. Emelést vártak a portfolio.hu elemzői körképében megkérdezett elemzők is. Az indokok összecsengtek: ahogy várható is volt, a jegybank emelte inflációs előrejelzését, elsősorban az emelkedő olaj- és élelmiszerárak miatt az idén a korábbi becslésnél magasabb, 5,9 helyett 6,3 százalékos lehet az idén az infláció. Márpedig ha jegybank komolyan veszi az inflációs célkövetést, nem teheti meg, hogy nem reagál a folyamatosan a vártnál kisebb ütemben csökken pénzromlásra, illetve arra, hogy a háromszázalékos cél egyre távolabb kerül.

A döntés utáni elemzői kommentárok igy egyértelműen pozítivan fogadták a várakozásoknak megfelelő bejelentést, a többség szerint azonban ezzel véget is érhet a ciklus. A monetáris tanács közlemény bár fenntartja a további emelés lehetőségét, a többség szerint ez már elkerülhető, ugyanakkor jelentős kamatcsökkentésre sem lehet számítani az idén.