Géza
-12 °C
-4 °C

A kockázati tőke kedveli Magyarországot

2004.12.01. 08:35
A régióba érkező kockázati tőke negyedét Magyarországon fektették be, hozamuk jelentős, de a nyugati példával ellentétben nálunk jelentéktelen a hazai források aránya.
Tíz év alatt hétmilliárd eurónyi kockázati tőke áramlott a kelet-közép-európai kockázati alapokba, amelyből ötmilliárdot már befektettek, így 1,5-2 milliárd euró áll még rendelkezésre. Ugyanakkor évről évre van utánpótlás, tavaly például 312 milliónyi friss tőke érkezett az alapokba - állapítja meg a European Private Equity and Venture Capital Association Central and Eastern European Task Force (EVCA CEE TF, Európai Kockázati és Magántőke Egyesület Közép-európai Akciócsoport) tanulmánya.

Külföldi tőke

A tőke forrása Észak-Amerika és Nyugat-Európa. A kockázati- és magántőke- (venture capital and private equity, VC/PE) befektetések tőlünk nyugatra ötven-hatvan százalékban helyi forrásból táplálkoznak, szemben a mi régiónkban szokásos elenyésző, öt százalék körüli aránnyal. Zombory Viktória, az EVCA CEE TF tagja, a Raiffeisen Private Equity Management igazgatója a trendekről kifejtette, hogy a jövőben is a kivásárlási célú befektetések dominálnak majd a régióban.

Magyarországon a kivásárlások aránya a befektetett tőke kétharmadát-háromnegyedét tette ki az elmúlt néhány évben, ami megfelel az európai átlagnak. Az exiteknél olyan ügyletekből lehet több a jövőben, amikor az egyik kockázati alap a másiktól vásárol meg egy céget. Az elmúlt két évben újra nőtt a tőzsdei értékesítések száma is, főként Lengyelországban, bár a legtöbb esetben még mindig a stratégiai befektetők vásárolják meg a cégeket a kockázati alapoktól.

Az elmúlt másfél évtizedben a térségben mintegy négyszáz exitet regisztráltak. A tanulmány által vizsgált 25 kelet-európai sikersztori esetében az exitek után a megtérülés legalább kétszeres volt, de számos esetben a befektetett tőke többszörösét kapták vissza az alapok. A kelet-európai alapok befektetői jellemzően tizenöt-húsz százalékos éves hozamot várnak el, így az alapok a befektetéseiktől általában harminc százalékos - euróban mért - éves hozamot remélnek.

Húsz százalék nem térül meg

A nagy elvárt hozamot a magas kockázatok mellett az előforduló leírások is indokolja, ugyanis tíz cégből átlagosan kettő esetében a befektetett tőke sem térül meg. Nyugat-Európában a leírások a .dotcom lufi 2002-es kipukkadásakor érték el csúcspontjukat, akkor 3,2 milliárd euró veszteséget voltak kénytelenek elkönyveli az alapok, ami a tőkekivonás harminc százalékát tette ki, míg 2001-ben 2,8 milliárdot (a kivont tőke 22,8 százaléka), a helyzet azonban 2003-ban normalizálódott, akkor már 11,6 százalék volt. Ugyanakkor a 90-es évek végén és 2000-ben csak egy számjegyű volt az éves leírás Európában.

A kelet-európai régión belül Lengyelország, Magyarország és Csehország a kockázati tőke fő célpontja, 2003-ban a régióban befektetett 448 millió euró 72 százaléka (323 millió euró) ezekbe az országokba áramlott, míg 2002-ben a három fő piac a befektetett 273,7 millió euróból 84 százalékkal (230 millió euróval) részesedett.