Edina
-12 °C
-3 °C

Változatlan kilátások

2006.05.30. 09:43
Nem változtak a kis- és középvállalkozások kilátásai áprilishoz képest. Sok bizonytalanság jellemzi a kkv-kat, amelyek exportkilátásai jók ugyan, de dinamikus növekedésük gátja lehet az alacsony hazai kereslet. A cégek átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban a fejlesztések elhalasztásával, illetve pénzintézeti hitel felvételével tervezik megoldani.

Áprilishoz képest nem változott érdemben az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúraindexe: az előző havi 50,9 százalék után májusban 51 százalék lett a felmérés eredménye. Az Ecostat szerint a hazai vállalkozások üzleti trendje tavaly nyár óta töretlenül emelkedik, a mutató értéke az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest 11 százalékponttal nőtt.

Bizonytalansági tényezők

Májusban a hazai kis- és középvállalatok többségének komoly bizonytalansági tényezőt jelentett a gazdaság növekedése; a forint árfolyama és az infláció változása szempontjából bizonytalansági tényező a költségvetési kiigazítást szolgáló intézkedések konkrét hatása, mélysége és bevezetésének időpontja.


Klikk a képre!

A válaszadók negyven százaléka várta a következő hat hónaptól a nemzetgazdasági feltételek javulását, míg a szinten maradást egyharmaduk valószínűsíti. A válaszok megoszlásában szembetűnő, hogy a borúlátó előrejelzések alacsony aránya mellett egész évben viszonylag magas és stabil az optimista várakozások részesedése.

A saját vállalatuk rövid távú kilátásait kevesebben ítélték meg derűlátóan, mint áprilisban, és sokkal többen számítanak stagnálásra. A beszállítói lehetőségek megítélése is visszafogottabb az áprilisinál; a korábbi 22 százalékkal szemben májusban a cégek 19 százaléka bízik a sikeres együttműködés lehetőségében a nagyvállalatokkal.

Alacsony kereslet

A kis- és középvállalatok megítélése szerint tevékenységük bővítését döntő mértékben az alacsony hazai kereslet akadályozza. A cégek a korábbinál erősebb kritikával említik a tőkehiányt és ehhez kapcsolódva a bizonytalan gazdasági szabályozást. A külpiaci értékesítési viszonyok megítélése kedvezőbb. Stabilitásban bízik a kis- és középvállalatok 81 százaléka, bővülő exportlehetőségekre épít 19 százalékuk.

A cégek átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban a fejlesztések elhalasztásával, illetve pénzintézeti hitel felvételével tervezik megoldani. Termelése visszafogását a konjunkturális gazdasági környezetben mindössze 14 százalékuk alkalmazná. A kkv-k forgóeszköz-hitelezését a Széchenyi kártya közelmúltban felemelt értékhatára érezhetően javítani fogja az Ecostat elemzői szerint.

Stabil a beruházási hajlandóság

Májusban a kkv-k beruházási hajlandósága 42 százalék. A rövid távú fejlesztési szándékot összegző indexek tendenciája a fél évig tartó enyhe csökkenés után az utolsó három hónapban megfordult. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya 45 százalék. A cégek beruházási tevékenységét fékező objektív tényezők sorában első helyen szerepel az elégtelen belföldi kereslet, a másodikon a jövőt övező bizonytalanság.

Áprilisban megállt az infláció csökkenése, az árak 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A várakozásoktól eltérő adat az élelmiszer és a zöldség, valamint az olaj árának emelkedése, a forint gyengülése és a januári áfacsökkentés mérsékelt hatása következményeként született. A kkv-szektor éves inflációs prognózisa 3,4 százalék, ami enyhén meghaladja az előző havi értéket.