Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gyorsforgalmi utakat építenének autópályák helyett

2006.10.19. 11:26
A kormány álláspontja szerint a kis- és középvállalkozások fejlesztési támogatásainál a kedvezménnyel elérhető forrásoknak kell többségbe kerülniük a vállalkozásoknak ingyen juttatott tőkével szemben - erről Gyurcsány Ferenc beszélt a Nemzeti Fejlesztési Tanács ülésén. A miniszterelnök azt kérte a tanács tagjaitól, hogy határozott véleményt alakítsanak ki ebben a kérdésben.

A kis- és középvállalkozások fejlesztésére mintegy 3000 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2007-2013 között. "Ha a vállalkozások mögött nincs valódi saját kockázatviselési képesség, azaz közpénzből szeretnének kockáztatni, majd a hozamból magántulajdont létrehozni, ez legalábbis felvet nagyon komoly morális kérdéseket is" - mondta a miniszterelnök.

"Jelentős feszültség van az infrastruktúra-fejlesztésben" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a kormány azon az állásponton van, hogy az autópálya-fejlesztést nagyon sok helyen gyorsforgalmiút-fejlesztéssel kell pótolni.

Jövő hétre elkészül a terv

A költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy miközben "nagy szigorúságot" érvényesítenek, van két terület, ahol ez nem jelent forrásszűkítést: az egyik a nyugdíj és családtámogatás, a másik az európai pénzek lehívásához szükséges hazai forrás.

A kormányfő elmondta: a jövő héten a kormány elfogadja az Új Magyarország Fejlesztési Terv utolsónak tekintett változatot, és ezt követően benyújtja Brüsszelnek.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint a kormány számára az a legfontosabb, hogy sikerül összeegyeztetni a rövid és hosszú távú célokat és programokat, a nagy elosztórendszereket és az igazgatást érintő reformok ügyét a nagy fejlesztési ügyekkel. Hozzátette, hogy az "összeillesztési zavarokkal" kapcsolatban részletes és konkrét jelzéseket nem kaptak.

Szegénységellenes program

Úgy vélte, az átfogó, az operatív programokon túlmutató tervek közül a legnehezebb a kistérségi integrált programok és a szegénységellenes program végrehajtása lesz. A többi eszközrendszere ugyanis jóval világosabb - tette hozzá. A kistérségi integrált programokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy nincsenek magyar tapasztalatok.

A miniszterelnök közölte: nem lát érdemi gondot a külön programként kötelezően megfogalmazott nemzeti vidék- és agrárfejlesztési program és az Új Magyarország Fejlesztési Terv között, és az intézményrendszer kiépültségét illetően sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?