Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EU pályázatok: versenyhátrányban a kkv-k

2008.09.24. 10:46
Az EU támogatással történő új gépberuházásra vonatkozó kérelmek egytizedét elutasítják, mivel a kérvényt benyújtó vállalkozás nem hitelképes. A Lízingszövetség véleménye szerint a kudarcok számát felére csökkentené a pénzügyi lízing alkalmazása.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében eddig összesen mintegy 6500 vállalkozást ítéltek támogathatónak, ezek közül 4187 támogatására kötöttek szerződést, ami az összes kis- és középvállalkozásnak kevesebb, mint egy százaléka. A magyar kis- és középvállalatoknak mindössze 20-25 százaléka alkalmas a banki finanszírozásra, ez az arány a régi uniós tagállamokban 70-85 százalékot tesz ki. A vállalati hitelek GDP-hez viszonyított 26 százalékos aránya is jóval alacsonyabb Magyarországon, mint a régi tagállamok 44,7 százalékos átlaga.

Sok mikro- és kisvállalkozás eleve nem is nyújt be pályázatot, mivel nem bankképes. Óvatos becslések szerint is több ezer, jellemzően kezdő vagy kisméretű vállalkozást hoz versenyhátrányba a jogalkotó, mivel évek óta nem teszi lehetővé a kis- és középvállalkozások uniós társfinanszírozásánál a lízing alkalmazását – mondta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A Lízingszövetség két évvel ezelőtt még az uniós programok előkészítő szakaszában kezdeményezte a lízing megfelelő kondíciókkal való elérhetővé tételét. A kis- és középvállalkozások számára a lízing konstrukció előnye az uniós pályázatoknál, hogy itt maga az eszköz az ügylet fedezete, s a finanszírozott gép rendszerint kitermeli saját lízingdíját. Épp ezért nincs szükség más biztosítékra, elegendő akár alacsonyabb önerő, vagy lehetőség van hosszabb futamidőre. A pénzügyi lízing konstrukció mellett szól továbbá, hogy nincs szükség közjegyző közreműködésére, ami gyorsítja a folyamatot és százezres költségmegtakarítást is jelent.

A lízing társfinanszírozás elsősorban azoknak a leginkább rászoruló, tőkeszegény kisvállalkozásoknak kedvező forma, amelyek méretük miatt kiesnek a hitel alapú finanszírozásból, így elesnének a fejlesztési.

Az Európai Unióban a lízing elfogadott társfinanszírozási forma, amelyet az illetékes EU Bizottság vezetője hivatalosan is megerősített az FVM számára. Az EU régi tagállamaiban a lízingfinanszírozás a GDP több mint 2,5 százalékát teszi ki, a gépberuházások csaknem 30 százaléka jön létre lízing finanszírozás segítségével. Magyarországon az új gépberuházások jelentős része hitel formájában valósul meg, mivel a támogatási rendszerben a pénzügyi és pénzügyi és versenysemlegességi érvek ellenére továbbra sem preferált a lízing.