Ágnes
-5 °C
2 °C

EU pályázatok: versenyhátrányban a kkv-k

2008.09.24. 10:46
Az EU támogatással történő új gépberuházásra vonatkozó kérelmek egytizedét elutasítják, mivel a kérvényt benyújtó vállalkozás nem hitelképes. A Lízingszövetség véleménye szerint a kudarcok számát felére csökkentené a pénzügyi lízing alkalmazása.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében eddig összesen mintegy 6500 vállalkozást ítéltek támogathatónak, ezek közül 4187 támogatására kötöttek szerződést, ami az összes kis- és középvállalkozásnak kevesebb, mint egy százaléka. A magyar kis- és középvállalatoknak mindössze 20-25 százaléka alkalmas a banki finanszírozásra, ez az arány a régi uniós tagállamokban 70-85 százalékot tesz ki. A vállalati hitelek GDP-hez viszonyított 26 százalékos aránya is jóval alacsonyabb Magyarországon, mint a régi tagállamok 44,7 százalékos átlaga.

Sok mikro- és kisvállalkozás eleve nem is nyújt be pályázatot, mivel nem bankképes. Óvatos becslések szerint is több ezer, jellemzően kezdő vagy kisméretű vállalkozást hoz versenyhátrányba a jogalkotó, mivel évek óta nem teszi lehetővé a kis- és középvállalkozások uniós társfinanszírozásánál a lízing alkalmazását – mondta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A Lízingszövetség két évvel ezelőtt még az uniós programok előkészítő szakaszában kezdeményezte a lízing megfelelő kondíciókkal való elérhetővé tételét. A kis- és középvállalkozások számára a lízing konstrukció előnye az uniós pályázatoknál, hogy itt maga az eszköz az ügylet fedezete, s a finanszírozott gép rendszerint kitermeli saját lízingdíját. Épp ezért nincs szükség más biztosítékra, elegendő akár alacsonyabb önerő, vagy lehetőség van hosszabb futamidőre. A pénzügyi lízing konstrukció mellett szól továbbá, hogy nincs szükség közjegyző közreműködésére, ami gyorsítja a folyamatot és százezres költségmegtakarítást is jelent.

A lízing társfinanszírozás elsősorban azoknak a leginkább rászoruló, tőkeszegény kisvállalkozásoknak kedvező forma, amelyek méretük miatt kiesnek a hitel alapú finanszírozásból, így elesnének a fejlesztési.

Az Európai Unióban a lízing elfogadott társfinanszírozási forma, amelyet az illetékes EU Bizottság vezetője hivatalosan is megerősített az FVM számára. Az EU régi tagállamaiban a lízingfinanszírozás a GDP több mint 2,5 százalékát teszi ki, a gépberuházások csaknem 30 százaléka jön létre lízing finanszírozás segítségével. Magyarországon az új gépberuházások jelentős része hitel formájában valósul meg, mivel a támogatási rendszerben a pénzügyi és pénzügyi és versenysemlegességi érvek ellenére továbbra sem preferált a lízing.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!