Auguszta
-7 °C
0 °C

Az állam megfojtja a kisvállalkozásokat

2008.04.08. 10:24
A januári mélypont után két egymást követő hónapban is javultak a kis- és középvállalkozások várakozásai, az Ecostast márciusi konjunktúraindexe 97,8 pont volt. A kkv-k ennek ellenére panaszkodnak a magas közterhekre, és minden második kis cég úgy érzi, hogy a makrogazdasági feltételek miatt nem fejlődik a lehetséges legnagyobb mértékben.

Márciusban 97,8 ponton, az előző havinál kissé magasabban állt az Ecostat kis- és középvállalkozói konjunktúraindexe. A kis cégek optimizmusát elsősorban az táplálja, hogy várakozásaik szerint a lezajlott kiigazítás után nem lesznek újabb megszorítások.

Adócsökkentés kell

Ennek ellenére elégedettségről szó sincs. A kis- és középvállalatok megítélése szerint cégük fejlődését döntő mértékben a magas munkáltatói járulékok, a gyenge hazai vásárlóerő és a túlzott adóterhek akadályozzák, olvasható a jelentésben. A vállalkozások fele úgy ítéli meg, hogy a makrogazdasági feltételek negatívan befolyásolják majd a működésüket.

A hazai vállalkozások likviditási helyzete az adórendszer átalakítása, az élőmunkát sújtó terhek racionalizálása nélkül rövid időn belül nem javítható. A közvetlen költségek változására érzékeny szektor jövedelmezőségét a növekvő infláció is rontja, írja az Ecostat. A kkv-szektor márciusi előrejelzése szerint likviditása fennmaradása a cégek több mint felénél, javulása 26 százalékuknál valószínű. Rosszabbodó pénzügyi helyzetre számít minden ötödik vállalat.

Az Ecostat jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt három hónapban a hazai vállalatok mintegy 30 százalékának termelése növekedett az előző időszakhoz képest. Igaz, megjegyzik, ilyen arányban adtak számotcsökkenő teljesítményről is, míg változatlan kibocsátást 40 százalékuk jelzett.

Egy kicsit jobb lesz

Javultak a rövid távra szóló előrejelzések is, a cégek csaknem fele azt tervezi, hogy a következő negyedévben növeli teljesítményét, igaz, a kkv-k többsége a lanyha kereseti viszonyok miatt nem készül arra, hogy bővítse tevékenységét. Az Ecostat ennek ellenére azt várja, hogy a második negyedévben tovább fog javulni a vállalatok üzleti hangulata, részben a belső fogyasztás élénkülésének, részben a tavaly jelentős veszteségeket elszenvedő ágazatok javuló eredményeinek köszönhetően.

Lendületet adhat a kkv-knak az is, hogy erre az évre a legtöbb kutatóintézethez hasonlóan az Ecostat is javuló belgazdasági feltételeket prognosztizál. Ezen belül az EU-s támogatások élénkülése – amellett, hogy javítja az infrastrukturális feltételeket – a projektek megvalósításával pótlólagos keresletet támaszt más ágazatok tevékenysége, termékei iránt. Belföldi piacain a vállalatok egyharmada növekvő keresletben bízik, és csak 15 százalékuk tart vevőköre szűkülésétől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!