Bernát, Felícia
EUR 383,75 Ft
USD 363,38 Ft
8 °C
30 °C

Válasszon üzleti számlacsomagot az Indexszel!

2007.01.11. 15:28
A nagy versenynek köszönhetően egyre több számlacsomag közül választhatnak a mikro- és kisvállalkozások. Léteznek kifejezetten kezdőknek, sokat utalóknak, bankba járóknak, otthon ülőknek, művészeknek, újságíróknak, kis forgalmúaknak szóló konstrukciók. A bankok egy részénél kalkulátorral segítik a választást. Váltani érdemes, hiszen több ezer forintot is spórolhatunk havonta.

A mikro- és kisvállalkozásoknak az egyik legnagyobb álladó kiadást a számlavezetéssel, átutalással kapcsolatos költségek jelentik. A szegmensnek nyújtott ajánlatok között egyre kedvezőbbeket találhatunk, köszönhetően a bankok egyre nagyobb versenyének. A régebben csak drágán igényelhető szolgáltatások nagy része ingyenessé vált, illetve beépült a havi díjba. Alapkártyát például szinte valamennyi bank ingyen ad a számlához, de olyan pénzintézettel sem találkoztunk, amelynél ne lett volna lehetőség elektronikus bankolásra. Összehasonlítottuk a legkisebb vállalkozásoknak ajánlott konstrukciókat, és első pillantásra is kiderült, hogy az idén több ajánlat közül választhatnak, mindenki megtalálhatja a neki legkedvezőbbet. Az összehasonlítást táblázattal segítjük, az adatok a PSZÁF honlapjáról, illetve a bankoktól származnak.

Nagy a választék

Az Erste Banknál például más csomagot ajánlanak a mikrovállalkozásoknak és mást a kisvállalkozásoknak, mivel eltérőek a banki szokások a két szektorban. Induló vállalkozásoknak, illetve kevés és kis összegű tranzakciót kezdeményezőknek a Premier csomagot ajánlják, itt alacsony számlavezetési és magasabb tranzakciós díjakkal találkozhatunk. Az Erste Elektronikus csomagot azoknak alakították ki, akik változó számú és összegű tranzakciót végeznek. Ezt kifejezetten a netbankoló ügyfeleknek ajánlják. A Profi csomagot nagy forgalommal rendelkező ügyfeleknek javasolják, itt magasabbak a számlavezetési díjak és a legalacsonyabbak a tranzakciósak. Létezik hibrid csomag is, a Partner számla, azoknak, akik nemcsak vállalkozói, hanem magánszámlájukat is ott vezetik. A csomag tartalmaz pénzforgalmi számlát és lakossági számlát is, előnye, hogy a lakossági számla és az azon végzett átutalások díjmentesek. A csomag díja a vállalkozói számlára terhelődik, így költségként elszámolható.


Kattintson a nagyításhoz!

A Raiffeisen Bank is többféle vállalkozói számlacsomagot alakított ki. A cél az volt, hogy mindenki csak azért fizessen, amit valóban használni szeretne. Minden csomag tartalmaz üzleti bankkártyát, és ingyenes hozzáférést a telefonos ügyfélszolgálathoz, illetve netbanki hozzáférést. A Minimum számlacsomagot az induló és kisebb árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak ajánlják. Három másik vállalkozói számlacsomagjukhoz, a Raiffeisen Start, Alap és Plusz konstrukcióhoz ingyen jár az sms-értesítő, utóbbi a Minimum csomagnál 400 forintért vehető igénybe.

A Budapest Bank csomagjai közül a Tradíció és Evolúció csomagok elsősorban a meglévő, már hosszabb működési múlttal és így jobban kiszámolható banki tranzakciószámmal rendelkező ügyfelek, leginkább kis és közepes vállalatatok számára optimálisak. Az újonnan induló mikro- és kisvállalatoknak az Origo, E-csomag, illetve az 1Ft-os csomagjaikat javasolják. A bank megkülönbözteti mikrovállalakozási körben is népszerű elektronikus bankolást használó ügyfeleket (számukra készült a Budapest E-csomag), illetve a tradícionálisan, papír alapon bankoló ügyfeleket (számukra készült az Origo és az 1Ft-os csomag).

Akik ki tudják használni

Az OTP Bank 2006 májusában vezette be a Mikro és az e-számlacsomagot. A számlacsomagokat - amelyek mindegyike más-más előnyt, kedvezményt tartalmaz - kisvállalkozói ügyfeleinek kínálja a legnagyobb magyarországi hitelintézet. A Mikro számlacsomagot kezdő vállalkozásoknak ajánlja a bank, illetve annak, akinek vállalkozói múltja két évnél rövidebb. Az e-számlacsomagot főleg azoknak az ügyfeleknek érdemes választaniuk, akik aktívan pörgetik bankszámlájukat, ezért ki tudják használni a csomagba foglalt 10 ingyenes átutalási lehetőséget.

A K&H Banknál az Aktív és Start csomagot ajánlják, a havi díj magába foglalja a számlavezetési díjat, a csomagba foglalt összes szolgáltatás díját és meghatározott számú átutalást, illetve készpénzfelvételt.

Az Inter-Európa Banknál a Partner számlát ajánlják, ezt kifejezetten a 0-25 millió forint árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak találták ki, a díjakat és árakat erre az ügyfélkörre kalibrálták.

Speciális csomagok

Az MKB úgy alakította ki kis- és középvállalati csomagjait (Mikro és Nova), hogy valamennyi vállalattípust ki tudják szolgálni, ezenkívül idén tavasszal új csomagot vezetnek be kifejezetten az induló vállalkozások számára.

Az ELLA Bank csak egy típusú pénzforgalmi számlát nyújt ügyfeleinek, ezen nincs havi számlavezetési díj.

Minden 300 millió forintnál kisebb éves árbevételű kisvállalkozás és egyéni vállalkozó számára elérhető számlacsomag a HVB Bázis, Standard, Komfort, Elektronikus, Mini-max. Kizárólag egyéni vállalkozók számára alakították ki a HVB Dupla számlacsomagot. Kis számlaforgalmú ügyfeleknek az Elektronikus csomagot ajánlják. A Mini-max elsősorban kezdő vállalkozásoknak jó. A Bázis számlacsomag azon ügyfeleknek felel meg a legjobban, akik előnyben részesítik a bankfiókban történő ügyintézést. A HVB Bank különféle speciális számlacsomagokat kínált bizonyos szakmákban tevékenykedő vállalkozások (könyvelő, művész, újságíró, adótanácsadó, ügyvéd, orvos, patikus, valamint a nonprofit szervezetek, alapítványok, társasházak, lakásszövetkezetek) részére.A bank honlapján lévő kalkulátorral könnyen eldönthető, hogy a vállalkozásnak melyik konstrukció a legmegfelelőbb.


Kattintson a nagyításhoz!

A CIB Bank szerint a mikro- és kisvállalkozások pénzügyi szokásaihoz legjobban illeszkedő számlák a CIB Mikro Üzleti számla és a CIB Nonprofit számla. Van egy harmadik konstrukciója is a pénzintézetnek, a Hozam betétszámla, ez nem hagyományos tranzakciós csomag, inkább megtakarítási szempontból lehet előnyös. A Mikro üzleti számlát a havonta legfeljebb 20-25, átlagosan 140-150 ezer forint összegű átutalást kezdeményezőknek ajánlják. A CIB Banknak is van kalkulátora, amellyel kiszámolható, melyik konstrukció a legkedvezőbb.

Jár a netbank

A mikro- és kisvállalkozások részéről ma már elvárás, hogy folyamatosan, a nap 24 órájában követni tudják forgalmukat, a tranzakciókról értesítést kapjanak, és mindezt otthonról, kényelmesen tehessék. A pénzintézetek által ajánlott csomagok többségébe bele van építve a netbankolás, további szolgáltatásként igényelhető sms-értesítés minden egyes tranzakcióról. Az elektronikus bankolás a pénzintézetek túlnyomó többségénél bele van építve a csomagba, néhánynál pedig külön kell igényelni. Vannak természetesen kifejezetten sokat netbankoló ügyfeleknek kialakított csomagok is, ezeknél az első néhány utalásért nem számolnak fel külön díjat. Telebank, vagyis telefonos ügyintézés mindenhol jár már a bankszámla mellé, általában díjmentesen.

Az Erste Banknál a Premier csomag kivételével mindegyikhez jár netbank szolgáltatás. Az Inter-Európa Banknál a Partner és a Partner Plusz számlához is nyújtanak internetes szolgáltatásokat, a csomagok eleve tartalmazzák az internetes banki hozzáférést. Az ELLA Banknál a vállalkozói számlához lehet igényelni az iBank szoftvert, ezen keresztül lehet interneten intézni a bankügyeket.

Olcsóbb elektronikusan

A Raiffeisen Bank minden csomagjához kapcsolódik netbanki szolgáltatás. A Budapest Bank kétszintű, egyszer használatos (sms/e-mail üzenetben küldött) jelszóval védett internetes rendszert kínál. A netbank az E-csomagot használóknak díjmentes. A K&H Banknál a Start csomagban ingyenesen igényelhető a netbankolás. A CIB-nél ingyenes az internet bank rendszerének használata, de a regisztráció 2500 forintba kerül.

Mivel a vállalkozások utalással fizetik az adókat és az illetékeket, az utalási költségek jelentős tételt jelentenek, Az átutalás jellemzően sokba kerül, papír alapon, bankfiókokban több száz, vagy akár ezer forintot is elkérhetnek tranzakciónként. Sokkal olcsóbb az elektronikusan feladott utalási megbízás. Érdemes ezt is figyelembe venni a konstrukció kiválasztásánál, nemcsak a számlanyitási, számlavezetési díjat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek