Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Klapkáé lehet a Vámház körút 9.

2004.05.20. 08:31
Klapka Györgyé lehet az üzletházának helyt adó Vámház körút 9. számú épület: a kerületi ellenzék kevesli a 100 millió forintos vételárat, s úgy vélik a vállalkozó 1995 óta a bérleti díjjal is adós.
Százmillió forint plusz áfáért Klapka György tulajdonába kerülhet a hirdetéseiben oly sokszor emlegetett Vámház körút 9. szám alatti 850 négyzetméter összterületű épületegyüttes, miután a vállalkozó, illetve a IX. kerületi önkormányzat megegyezéssel lezárta az ingatlan körül immár nyolc éve folyó vitát. A vásárcsarnoktól néhány háztömbnyire álló, jelenleg a Klapka Üzletháznak helyet adó ingatlan vételárát azonban a helyi önkormányzat ellenzéke kifogásolja.

Legalább 262 millió

Kammermann Csaba, az MKDSZ önkormányzati képviselője szerint a vállalkozónak legalább 262 millió forint plusz áfát, vagyis több mint 300 milliót kellene fizetnie az ingatlanért, ugyanis Klapka 1995-től nem fizetett bérleti díjat, amely ma kamatokkal együtt már 150 millió forintra rúg. A képviselő elmondta, hogy 1995-ben kötött az önkormányzat a vállalkozóval bérleti szerződést, amelyben kikötötte: az épület felújításához anyagilag nem kíván hozzájárulni. Miután a felújítás befejeződött, az önkormányzat küldeni kezdte a bérleti díjról szóló számlákat, amelyeket Klapka nem fizetett ki, mondván, hogy "lelakja" az ingatlanba fektetett pénzt. Klapka György lapunknak elmondta, hogy megállapodást kötött az önkormányzattal, amelyben sikerült a felújítási összeget bérleti díjként elismertetnie. A vállalkozó saját állítása szerint az elmúlt években összesen 80 millió forintot fordított az egykor sütödeként működő épületegyüttesre.

Kammermann szerint "sántít" az ügy, mivel a képviselők a mai napig sem tekinthettek be a nyolc éve kötött szerződésbe. A szerződéskötés után egy évvel a helyhatóság egyoldalúan felbontotta a bérleti megállapodást. Ezt követően négy éven keresztül vitatkozott az önkormányzat és Klapka György. A vállalkozó, mint mondta, készséggel elismerte volna a lakbérfizetési kötelezettségét, de akkor az önkormányzatnak is ki kellett volna fizetnie a felújítási összeget, amiből azonban az csak 2,9 millió forintot ismert el. A vita 2000-ben a bíróságra került és egy köztes bírói döntés szerint Klapkát megillette volna a felújításért járó pénz. Később arról folytatódott a per, hogy mekkora összegről is van szó valójában. Gegesy Ferenc polgármester lapunknak elmondta, hogy az immár négy éve húzódó jogi vita valójában nem vezetett volna sehová - Klapka szerint viszont neki állt a zászló. Ezért - mondta a polgármester - jobbnak látták megegyezni és kölcsönösen elismerni egymás költségeit. A megállapodás szerint Klapka fizet, de megkapja cserébe az időközben 134 millió forintra becsült ingatlant. Gegesy szerint sok választásuk nem volt, és bár egy ingatlannal szegényebbek lettek, hozzájutottak 100 millió forinthoz.

Belvárosi vagy IX. kerületi ár?

Kammermann szerint több kérdés is nyitva maradt az üggyel kapcsolatban. Miért nem próbálta az önkormányzat magasabb áron értékesíteni az ingatlant, illetve miért állapítottak meg mindössze 134 millió forintos értéket az épületre, amely a kilencedik kerület határán áll, s így lényegében a Belváros része. Klapka szerint a felértékelésben az ő ráfordított összege is benne foglaltatik. Lapunk kérdésére elmondta, hogy a vételár kifizetése után tovább fejleszti a zálogházat, arany-ékszer és régiségüzletet rejtő ingatlant, amelyet nem kíván eladni.