Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hatmilliárdot nyerhetnek a klaszterek

2008.08.26. 07:25
Pénteken jár le az ország hét régiójában meghirdetett klaszterpályázatok beadási határideje. Az érdeklődők - induló és fejlődő klaszterek - egyaránt két lehetőség közül választhatnak. Egyrészt saját menedzsmentszervezeteik létrehozására és megerősítésére, másrészt a regionális jelentőségű klaszterek közös beruházásaikra és szolgáltatásaikra igényelhetnek európai uniós támogatást.

Az idén záruló regionális akciótervekben összesen több mint hatmilliárd forint az előirányzott keret. A régiók közül a legtöbb pénzt Észak-Magyarország és Közép-Magyarország tervezett be 2007- 2008-ra klaszterfejlesztésre.

Fontos információ, hogy a meghirdetés óta időközben módosult a pályázatok benyújtásához szükséges elektronikus kitöltőprogram. A kiírásokban eszközölt változások a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közlése szerint a megvalósítási helyszínekre, a tájékoztatási követelményekre, valamint az igényelt támogatás értékhatáraira vonatkoznak.

De mi az a klaszter?

A klaszter olyan egymástól kölcsönösen függő vállalatok és kapcsolódó intézmények csoportja, amelyek együttműködők és versenyzők; földrajzilag egy vagy több régióban koncentrálódnak; meghatározott területre/ágazatra koncentrálnak; közös technológiák és képességek kötik őket össze; tudományos alapúak vagy hagyományosak.

A Közép-Dunántúl régióban például a támogatás mértéke regionális beruházási jogcím esetén 40, kis- és középvállalkozásoknál 50 százalékos lehet. Az elnyerhető támogatás induló klasztereknél maximum 50, fejlődőknél legfeljebb 200 millió forint. A támogatásra érdemes projektek száma a kiíró szerint az indulóknál 25-50, a fejlődő klasztereknél pedig 5-15 lehet.

A 2007-2013-as időszakra szóló Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Pólus programja egyértelműen támogatja a klaszteresedést Magyarországon. Elsősorban a magas hozzáadott értéket előállítani képes, jelentős export- és innovációs potenciállal rendelkező hálózati együttműködések fejlődését ösztönzi.

A regionális pályázatokkal párhuzamosan zajlik a klaszterakkreditáció is az NFÜ és a Pólus Programiroda kezdeményezésére. Az Akkreditált innovációs klaszter címet elnyerő szakmai összefogások az ÚMFT Gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) keretében számíthatnak további, a mostaninál lényegesen nagyobb támogatásra. A várhatóan ősszel megjelenő kiírások révén a tervek szerint az akkreditált klaszterek 300-1500 millió, azok pedig, amelyek pólusinnovációs klaszternek minősülnek, 1,5-4 milliárd forint támogatáshoz juthatnak.