Taksony
-2 °C
3 °C

Óriási a kereslet a klímák iránt

2003.06.13. 10:56
Az immár második hete tartó kánikulának vélhetően a klímapiacon tevékenykedő cégek örülnek a legjobban. A hűtéstechnikai piac teljes forgalma éves szinten 50-60 milliárd forint.
A tavasztól lassan emelkedő kereslet robbanásszerűen megugrott, szinte napról napra többszöröződik a vásárlók száma - mondta a Napi Gazdaságnak Csáki Gábor, a Klíma Áruház ügyvezető igazgatója. Ezzel együtt, aki elhamarkodja a döntést, később, a készülék meghibásodása esetén igencsak komoly nehézségekkel és kiadásokkal számolhat. Azok az - elsősorban kisebb - cégek ugyanis, amelyek csak a forgalmazást vállalják, és szervizelést nem biztosítanak, rendszerint rendkívül olcsó készülékeket kínálnak, amelyeknek nemhogy a javításáról, de még az alkatrészellátásáról sem tudnak gondoskodni. Felhasználók szerint néha a berendezés teljes cseréje is szükségessé válik.

Hatvanezer alatt

A hazai piacon pedig nem a minőség, hanem az ár a döntő a vásárláskor: az utóbbi években az alsó árszint jelentősen süllyedt, immár 60 ezer forint alatt is lehet klímát vásárolni. A magyarországi hűtéstechnikai piac teljes forgalma éves szinten - szakmai becslés szerint - 50-60 milliárd forint. A különféle klímaberendezések kiskereskedelmi értékesítése a májustól késő őszig terjedő időszakban eléri a 22-27 milliárd forintot. A forgalom másik részét a technológiai célú, nagy hűtéstechnikai berendezések adják.

Irodaház, bevásárlóközpont

A klímarendszerek csaknem felét az irodaházakban, bevásárlóközpontokban, a korszerűsített közintézményekben helyezik el. A lakossági piacon egyre nagyobb a kereslet a split, azaz beépíthető készülékek iránt. Ezt B. Molnár Erzsébet, a Praktiker beszerzője is megerősítette. Tájékoztatása szerint az áruház idén korábban indította a forgalmazást, azaz már márciusban kaphatók voltak a berendezések, amelyek igen jól fogytak. Ezeket elsősorban kivitelezők vásárolták, s az áruház célja az, hogy ezt a vásárlói kört erősítsék.

A fogyasztásra nem figyelnek

Megfigyelők szerint az ár mellett egyre többen a kivitelt, s a megfelelő automatikát is döntő szempontnak tartják a választásnál, ám a gazdaságos működést és a fogyasztást kevesen figyelik. Az említettek mellett természetesen nagy hatásuk van a fogyasztókra az akcióknak is. A lakossági fogyasztók esetében egyébként nem lehet márkahűségről beszélni, az ipari megrendelők esetében viszont már igen - mondta Csáki Gábor. Az ipari kereslet sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a lakossági, egész évben szinte folyamatosan jelentkezik.