Piroska
3 °C
4 °C

Trükkösen adná el ingatlanjait a Posta?

2002.05.17. 09:04
A Posta arra készül, hogy a Klotild Palota mellett két másik értékes ingatlanját adja el a színfalak mögött - írja a Magyar Hírlap. A postások mindhárom esetben azonos sémára dolgoztak: fedőcégeket alapítottak, amelyek nem végeztek semmiféle tevékenységet, ám az ingatlanokat később beléjük apportálták. A konstrukció révén az épületek eladásakor több százmillió forint közteher befizetését lehet megspórolni.
Miközben ügyészségi vizsgálat kutatja a Klotild-palota eladását, a Hírlap kiderítette, hogy a Magyar Posta (MP) két másik épületet is erre a kaptafára tervez értékesíteni.

Klotild-palota
Az MP tavaly novemberben három céget alapított, a Klotild Kft.-t, a Sas Kft.-t és a Verseny Kft.-t. Társasági szerződésüket - melyek azonosak voltak - ugyanazon a napon szignálták. December 14-éig egyik vállalkozás sem végzett semmilyen tevékenységet, ám ezen a napon taggyűlést tartottak, ahol a Klotildba apportálták a róla elnevezett belvárosi palotát, a Sasba a Sas utca 4-es szám alatti ingatlant, a Versenybe pedig az azonos nevű utcában található épületet.

Alig egy héttel később határozott a tulajdonos arról, hogy az 1 milliárd 888 millió forint törzstőkéjű Klotild Kft.-t eladja kétmilliárdért. A jelenlegi bérlők idén májusban pert indítottak, mert szerintük cégeladásnak maszkírozott adásvétellel a Posta átrázta őket. A Népszava leplezte le, hogy az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél magasodó műemléki védettségű épület cseles értékesítése révén a Posta megspórolt mintegy félmilliárd forint adóbefizetést (mivel az épületet nem ingatlanként, hanem egy cég apportjaként adta el), ezen kívül hátrányos helyzetbe hozta a helyi önkormányzatot és a bérlőket. Nekik ugyanis elővásárlási joguk lett volna, amellyel állításuk szerint éltek volna.

A bérlő cégek a bírósághoz fordultak, azt kérve, hogy a Klotild Kft. eladását bejegyző végzését helyezze hatályon kívül. Arra hivatkoznak, hogy a szerződés színlelt, hiszen a Klotild érdemi tevékenységet nem végzett. Egyetlen cél miatt, a Klotild-palota eladására jött létre - állítják. Ezzel a Posta szerintük úgy könnyítette meg az elidegenítést, hogy több amúgy kötelező eljárást - például a pályáztatást - elkerülhesse.

A bérlők beadvánnyal fordultak a Fővárosi Főügyészséghez is. Álláspontjuk szerint a Klotild Kft. eladása sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét, valamint veszélyezteti a nemzetgazdaság érdekeit is, hiszen Budapest városképének egyik meghatározó ingatlanja került külföldi kézre.

A Magyar Hírlap cikke feltételezi, hogy a Posta az egy kaptafára alapított két további "ingatlancégét" is eladná. Az illetékesek a témáról nem nyilatkoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!