Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trükkösen adná el ingatlanjait a Posta?

2002.05.17. 09:04
A Posta arra készül, hogy a Klotild Palota mellett két másik értékes ingatlanját adja el a színfalak mögött - írja a Magyar Hírlap. A postások mindhárom esetben azonos sémára dolgoztak: fedőcégeket alapítottak, amelyek nem végeztek semmiféle tevékenységet, ám az ingatlanokat később beléjük apportálták. A konstrukció révén az épületek eladásakor több százmillió forint közteher befizetését lehet megspórolni.
Miközben ügyészségi vizsgálat kutatja a Klotild-palota eladását, a Hírlap kiderítette, hogy a Magyar Posta (MP) két másik épületet is erre a kaptafára tervez értékesíteni.

Klotild-palota
Az MP tavaly novemberben három céget alapított, a Klotild Kft.-t, a Sas Kft.-t és a Verseny Kft.-t. Társasági szerződésüket - melyek azonosak voltak - ugyanazon a napon szignálták. December 14-éig egyik vállalkozás sem végzett semmilyen tevékenységet, ám ezen a napon taggyűlést tartottak, ahol a Klotildba apportálták a róla elnevezett belvárosi palotát, a Sasba a Sas utca 4-es szám alatti ingatlant, a Versenybe pedig az azonos nevű utcában található épületet.

Alig egy héttel később határozott a tulajdonos arról, hogy az 1 milliárd 888 millió forint törzstőkéjű Klotild Kft.-t eladja kétmilliárdért. A jelenlegi bérlők idén májusban pert indítottak, mert szerintük cégeladásnak maszkírozott adásvétellel a Posta átrázta őket. A Népszava leplezte le, hogy az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél magasodó műemléki védettségű épület cseles értékesítése révén a Posta megspórolt mintegy félmilliárd forint adóbefizetést (mivel az épületet nem ingatlanként, hanem egy cég apportjaként adta el), ezen kívül hátrányos helyzetbe hozta a helyi önkormányzatot és a bérlőket. Nekik ugyanis elővásárlási joguk lett volna, amellyel állításuk szerint éltek volna.

A bérlő cégek a bírósághoz fordultak, azt kérve, hogy a Klotild Kft. eladását bejegyző végzését helyezze hatályon kívül. Arra hivatkoznak, hogy a szerződés színlelt, hiszen a Klotild érdemi tevékenységet nem végzett. Egyetlen cél miatt, a Klotild-palota eladására jött létre - állítják. Ezzel a Posta szerintük úgy könnyítette meg az elidegenítést, hogy több amúgy kötelező eljárást - például a pályáztatást - elkerülhesse.

A bérlők beadvánnyal fordultak a Fővárosi Főügyészséghez is. Álláspontjuk szerint a Klotild Kft. eladása sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét, valamint veszélyezteti a nemzetgazdaság érdekeit is, hiszen Budapest városképének egyik meghatározó ingatlanja került külföldi kézre.

A Magyar Hírlap cikke feltételezi, hogy a Posta az egy kaptafára alapított két további "ingatlancégét" is eladná. Az illetékesek a témáról nem nyilatkoztak.