Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy üzemanyagár-esés előtt állunk

2008.09.20. 20:48
Jelentősen esett a tőzsdén a héten a benzin és a gázolaj jegyzésára is, ezért könnyen lehet, hogy hétfőn mindkét üzemanyag árának legalább 5 forintos csökkentése mellett dönthet a Mol.

Súlyos mértékben zuhant a hét elején a nyersolaj ára a világpiacon, de pénteken délutánra a WTI típus októberi szállítású határidős jegyzése már megint 100 dollárnál állt hordónként, ugyanott, ahol egy héttel korábban. A finomított termékek árai ennek ellenére jelentősen estek a piacon: dollárban mérve a benzin ára 16 százalékot hanyatlott, míg a gázolajé 4,5 százalékot esett, a forint erősödése pedig még rátett egy lapáttal - írja laptársunk, a Portfolio.hu.

Mint ismeretes, az amerikai deviza egységéért a múlt pénteken még körülbelül 168 forintot kellett adni a bankközi piacon, miközben tegnap este már csak 166-nál állt a jegyzés. Ez azt jelenti, hogy forintban mérve a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára 17,3 százalékot, a gázolajé pedig 5,8 százalékot zuhant.

Az elmúlt hetek hektikus olaj- és olajtermék, valamint forint és dollár árfolyam mozgások hatásait a Mol nem mindig követte le teljes mértékben a hazai üzemanyagárakkal, ezért igen nehéz megjósolni, hogy mihez kezd most az olajtársaság a kereskedelmi árakkal. A héten látott tendenciák ugyanakkor a Portfolio.hu véleménye szerint jelentős esést kell hogy hozzanak az üzemanyagárakban, a benzin és a gázolaj árának is legalább 5 forintos csökkentése mellett dönthet hétfőn a Mol.

A gázolaj ára augusztus óta mozdulatlan, a benziné nem, legutóbb épp e hét szerdán, literenként 5 forinttal drágult a benzin a kutaknál. A benzin átlagára 308, a gázolajé 312 forint, de 10-15 forintos különbség is lehet az egyes kutak által alkalmazott árak között.