Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy tárcán spórol az állam?

2005.08.31. 11:35
Szerdán kerül a kormány elé a jövő évi költségvetés tervezete, a miniszterek a múlt héten még csak a saját tárcáikra vonatkozó számokat kapták meg. A költségvetést legalább 300 milliárdos kiadáscsökkentési kényszer mellett 3,5 százalékos növekedésre és 2 százalékos inflációra alapozzák; utóbbi akár némi, még az Orbán-kabinet idején megismert trükközésnek is teret enged. A büdzsé - részben az olajárak, részben a politikai alkuk miatt - ma még a szokásosnál jóval képlékenyebb, de úgy tűnik, a gazdasági tárca lesz a legnagyobb vesztes.
Az államháztartási törvény előírásai szerint nem választási évben augusztus 31-ig be kell nyújtania a pénzügyminisztériumnak a kormány elé a következő évi költségvetés tervezetét. Mivel a Gergely-naptár idén a PM-mel van (szerdán, a kormányülés napján lesz 31-e), a szaktárcának az utolsó pillanatokig van ideje, hogy a még igencsak képlékeny állapotú tervezeten csiszolgasson.

Olajár és politikai harcok

A büdzsé benyújtása már tavaly sem ment zökkenőmentesen, ám akkor a kormányváltás indokolta a késlekedést. A PM-nek ma elsősorban az olajár jelent komoly bizonytalansági tényezőt, az ugyanis döntően befolyásolhatja a gazdasági növekedés és az infláció alakulását. Jelentős hatással lehet a mostanra már a hetvendolláros szintet is megjárt olajár a gázárak és az ehhez kapcsolódó kompenzációs költségek alakulására is.

Nemcsak az olajár és az ebből fakadó világgazdasági bizonytalanság miatt készül nyögvenyelősen a költségvetés, hanem azért is, mert a 2006-os választási év. Emiatt sokkal több és keményebb politikai alkut kell végigharcolnia a kormányzatnak a koalíciós politikusokkal. Arról nem is beszélve, hogy a kormányfő által beharangozott, körülbelül száz lépés programja - bár a lépések legtöbbjének gazdasági hatásáról egyelőre mit sem tudni - a becslések szerint szintén százmilliárd forinttal növelheti a költségvetés kiadásait. A kormányfő korábbi ígéretei szerint elsősorban a családtámogatásokra és a mezőgazdaságra-vidékfejlesztésre fordított összegek emelkednek jelentősen.

Nem lesz pénz pályázatokra

A nagyjából száz lépésnek azonban nem is annyira a kiadásnövelő, sokkal inkább a bevételcsökkentő hatásai okozhatnak kemény fejfájást a minisztériumokban. Az adócsökkentés hatására ugyanis még a kormányzati számítások szerint is legalább 200 milliárd forint esik ki a büdzséből. Ez az adat azonban már tartalmazza az adócsökkentésekből eredő forgalomnövekedés hatását is - ami az esetenként egyedi döntései miatt az utóbbi időben támadások kereszttüzébe került informatikai minisztérium.

Úgy tudjuk, ettől a négy tárcátától összesen 150-160 milliárdot - ezen belül csak a GKM-től legalább 60 milliárdot - vesznek el az idei költségvetéshez képest. Az agrárminisztérium büdzséje 50 milliárdot meghaladó, az oktatásié legalább 35 milliárdos tétellel csökken. Bár úgy tudjuk, az IHM csak 5-6 milliárdot veszít, a tárca költségvetésének ez az összeg is mintegy 10 százaléka. A nagyobb költségvetésű minisztériumok közül információink szerint tízmilliárd körüli kiesést szenved el a belügy, a kulturális és a zöldtárca is.

A működési költségek csökkentése akár minisztériumi háttérintézmények és kht-k felszámolásához, minisztériumi főosztályok összevonásához is vezethet. Ez a lépés is a jelenleg több mint harminc főosztállyal működő, mintegy húsz társaságot és intézetet "kezelő" GKM-t érintheti a legkedvezőtlenebbül. Az idén 80 milliárdos kerettel működő útfenntartási és fejlesztési célelőirányzat lehet az egyik áldozata a jövő évi takarékosságnak, emellett kérdéses, hogy a gyorsforgalmi úthálózat programra mennyi jut 2006-ban (idén 44 milliárd szerepel a költségvetési törvényben).

A szintén jelentős intézményhálózattal rendelkező agrártárca költségvetéséből tudomásunk szerint kevesebb jut a földalapkezelő szervezetnek (idén mintegy hatmilliárdot kapnak), de több más szakigazgatási intézmény büdzséje is csökkenhet 2006-ban. A Földhivatalok, földmérési és távérzékelési intézet előirányzat költségvetése, valamint egyes erdészeti kiadások csökkenhetnek. Kikerülhet az FVM büdzséjéből a vidékfejlesztéssel kapcsolatos pénzek egy része is.

Az IHM egyes programjainak finanszírozását veszítheti el, úgy tudjuk, egyebek mellett kevesebb jut majd a Közhálóra, a Szociális Telefon- és a Jövő Háza-programra. Várhatóan kevesebb pénzből gazdálkodhatnak majd a hírközlési intézmények is. Az oktatási tárca idei költségvetésében a fejezeti kezelésű előirányzatnál szerepel 67 milliárdos tétel egyéb működési célú támogatásokra, ez a keret szintén csökkenhet jövőre.

A jegybank 850 milliárdról beszél

A kiadásokat nemcsak az adócsökkentés miatt kell visszafogni. A konvergenciaprogramban vállaltaknak megfelelően az államháztartás GDP-arányos hiányát - uniós statisztika szerint - 2,9 százalékra kell lefaragni az idei 3,6 százalékról.

Mivel az idei deficitcél 1022,7 milliárd forint, a 2,9 százalékos hiány eléréséhez akkor is csaknem 160 milliárd forinttal kell a hiányt mérsékelni, ha GDP valóban 4 százalékkal emelkedik jövőre (több mint kétszázmilliárddal kellene, ha nem változnak a GDP összege). A kormány a költségvetés tervezésekor 3,5-4 százalékos GDP-bővüléssel számol; ha ennek a prognózisnak csak az alsó határa teljesül, akkor a hiánycsökkentés miatt több mint 170 milliárdot kell lefaragni a kiadásokból.

Jelenleg tehát máris 100 milliárd (száz lépés) + 200 milliárd (adócsökkentés) + 160-170 milliárd (hiánycsökkentés), vagyis összesen 460-470 milliárd forintnál vagyunk. A jegybank szerint azonban ez sem elég, a legutóbbi inflációs jelentés 800 milliárd forintos megtakarítást sürget, hogy a kormány teljesíthesse vállalásait. Úgy tudjuk, ilyen drasztikus mértékű szigorra nem készül a PM, amely még egy kiskaput is hagyott a költségvetésben.

Alultervezett infláció?

A pénzügyminiszter ugyanis kedden bejelentette: a jövő évi költségvetést 2 százalékos inflációval tervezik. Ez az inflációs cél, amelyet korábban az áfacsökkentések inflációmérséklő hatásával