Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Költségvetési vita Orbánnal, beismeréssel és kijózanodással

2006.11.16. 16:00
Megkezdődött a 2007-es költségvetési törvény általános vitája. Miniszteri expozéjában Veres János pénzügyminiszter fegyelemről és reformokról, valamint 7 százalékos elbocsátásról beszélt. Lendvai Ildikó szerint tévedtek, amikor azt mondták, nem fog fájni. A vitában felszólaló Orbán Viktor a költségvetés tervezetét illegitimnek, a terhek növekedését a hazugságok árának tartja. A számvevők szerint jobb a helyzet, mint tavaly volt. Kuncze kijózanodásról, az MDF és a KDNP kormányzati dilettantizmusról és agresszivitásról értekezett.

Egyensúly, reformok, fejlesztés: erről szól a kormány jövő évi költségvetésének tervezete - mondta Veres János pénzügyminiszter a 2007-es költségvetés általános vitáját megnyitó expozéjában. Az egyensúly megteremtése, a hiány csökkentése mellett reformok kellenek ahhoz, hogy a hiány tartósan alacsony szinten maradjon, hogy az ország ne csak EU-tag legyen, de fel is zárkózzon Európához - mondta a miniszter, aki a gyors ütemű felzárkózást nevezte a legfontosabbnak.

Nagy lépésnek nevezte, hogy a hiány jövőre GDP-arányosan 3,3 százalékkal, 6,8 százalékra csökken. A fiskális konszolidációban, a kiigazításban 2007-ben jelentős szerepe van az elfogadott adó- és járuléktörvény-módosításoknak - ismerte el a miniszter. Ugyanakkor leszögezte, a kiigazító intézkedések a bevételeknél erőteljesebben érintik a kiadási oldalt.

Fegyelem és kirúgások

A kiadások csökkentéséhez a közszolgáltatások reformja mellett a költségvetési fegyelem erősítése is elengedhetetlen - hangsúlyozta Veres. A szigorúbb kontrollt biztosítja az új költségvetési szabály, amely szerint a tárcák által képzendő tartalék felhasználását a kormány csak akkor engedélyezi, ha a folyamatok a tervezettnek megfelelően alakulnak.

Kiemelte, hogy a kormány határozatot fogadott el a teljes központi költségvetési szervezetrendszer átfogó átalakításáról. "Arra törekszünk, hogy a méretgazdaságosságot szem előtt tartva növeljük az intézményi önálló működés üzemméretét, és megszüntessük a felesleges intézményeket" - mondta. A már végrehajtott létszámcsökkentéseket is figyelembe véve az intézkedések az elkövetkező években több mint 7 százalékkal csökkentik a központi költségvetési alrendszerben foglalkoztatottak számát.

2009-től visszaáll a rend

Jövőre a megváltozott adó- és járulékkulcsok miatt átmenetileg gyorsul az infláció, a költségvetési szférában érvényesülő megtakarítások a reáljövedelem és fogyasztás csökkenését eredményezik. A jövő esztendőben tehát megvalósul a fiskális kiigazítás jelentős része, 2008-ban további jövedelem-elvonásra már nem lesz szükség. A 2007-ben kialakuló színvonal fenntartható lesz, a fogyasztás azt követően már nem csökken - mondta Veres János.

A második szakaszban, 2009-től a gazdasági fejlődés visszatér a megszokott pályára. A GDP növekedése ismét 4 százalék felett lesz, a dinamikusabb bérnövekedés és a mérsékelt infláció mellett a reálbérek és a fogyasztás évi 2-3 százalékkal emelkedhet.

Mérsékeltebb kockázatot vár az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az előző évekhez képest mérsékeltebb kockázatot jelent a 2007-es költségvetési törvényjavaslat szja-, áfa- és a regisztrációsadó-bevétele - mondta Kovács Árpád, a számvevőszék elnöke a parlamenti vitában.

Kovács Árpád szerint a stabilizáció valóra váltását kell szolgálnia a 2007-es költségvetésnek. Az ÁSZ-elnök a tíz évvel ezelőtti, államcsőd közeli helyzethez hasonlította a gazdaság mostani állapotát. Mint mondta, a mozgástér akkor is és most is végletesen beszűkült, akkor is és most is gazdaságpolitikai fordulatra volt szükség, de az akkori időszakkal nem összehasonlítható a gazdaság növekedése, és ma még nem válságos a külső egyensúlyi helyzet.

Az Állami Számvevőszék véleménye részletesebben >>

Orbán: Ez a kétévnyi hazugság ára

Orbán Viktor szerint a 2007-es költségvetés ugyan legális, de nem legitim, nem ad választ az ország jövője szempontjából legfontosabb kérdésekre, és nem veti alá magát a szükséges demokratikus ellenőrzéseknek sem. A 2007-es költségvetés "a hazugság ára" - fogalmazott a Fidesz vezérszónokaként felszólaló pártelnök, aki szerint a kormány most Magyarország vétlen polgáraival akarja megfizettetni azt, amit két évig a hazugságokra elherdált. A pártelnök úgy vélte, ha mindez a gazdasági életben történik, a felelősök már a bíróság előtt állnának.

Véleménye szerint a költségvetés épp az ellenkezőjét tartalmazza, mint amire a kormány felhatalmazást kapott a választóktól. A Fidesz elnöke úgy értékelte: a költségvetés nem ad választ, sőt meg sem nevezi a magyar emberek és Magyarország legfontosabb gondjait, a jövő szempontjából legfontosabb kérdéseit. Mint mondta, a Fidesz szerint a három legjelentősebb probléma sorrendben a népesedési helyzet, a személyes társadalmi felemelkedés lehetősége az oktatáson keresztül, valamint a munkahelyteremtés.

Orbán Viktor a társadalmi feszültség oldása érdekében azt javasolta, a kormány vegye ki a költségvetésből azokat a kérdéseket - a tandíjra, a vizitdíjra, a patikaliberalizációra, a kórházakra, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó elemeket -, amelyek a Fidesz népszavazási kezdeményezésében is szerepelnek.

Fog fájni

A jövő évi költségvetésben a kényszertakarékosság ellenére is több pénz jut a nyugdíjakra, a gyermektámogatásra, a felsőoktatásra és a fejlesztésekre - mondta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője szerint a törvényjavaslat a gazdasági és a társadalmi felzárkóztatást szolgálja.

Minden harmadik nyugdíjas több emelést kap 2007-ben, mint amennyi a mindenkinek törvényesen járó mérték, mivel megvalósítják a nyugdíjkorrekciós programot. A frakcióvezető elmondta: a családi pótlék az infláció mértékével emelkedik, és bővül azok köre, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak.

A politikus azt mondta: az új gázártámogatási rendszerben a kis jövedelmű nagycsaládosok több támogatást, havi 15-16 ezer forintot kapnak. Hozzátette: az átlagos méretű lakással rendelkező szegényebb családok havi 5500-5600 forintnyi, a családok középső harmada, azaz a középosztályba tartozó családok havonta 2500 forintnyi támogatást kaphatnak.

A szocialista politikus szerint a bérek és a nyugdíjak reálértékének négyszázalékos jövő évi csökkenése azt jelenti, hogy a családok úgy fognak élni, mint 2005-ben. "A négyszázalékos csökkenés sokat jelent, tévedtünk, amikor azt mondtuk, nem fog fájni" - mondta, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt négy évben harminc százalékkal nőtt a nyugdíjak és a bérek reálértéke.

Agresszivitás, dilettantizmus, kijózanodás

A KDNP szerint 2007-ben mind a családosok, mind a nyugdíjasok, mind pedig a fogyatékosok terhei növekednek. Erről az ellenzéki párt két vezérszónoka beszélt az előterjesztés csütörtöki parlamenti vitájában, amelyben azt is megfogalmazták, hogy szerintük a 2007-es költségvetés légüres térben lebeg.

Az MDF szerint a 2007-es költségvetés az elmúlt négy év dilettáns szociálliberális kormányzásának következménye. Herényi Károly, a párt vezérszónoka azt mondta: a javaslat rossz megoldást nyújt az ország problémáira, az MDF nem támogatja.

Az SZDSZ a józan politikára történő áttérés eszközének tekinti a jövő évi költségvetést - mondta a kisebbik kormánypárt elnöke a 2007-es büdzsé parlamenti vitájában csütörtökön. Kuncze Gábor kiemelte: a költségvetés szembenéz a valódi helyzettel, csak azt engedi újraosztani, ami az ország jövedelmeiből és a még finanszírozható adóságok alapján az állampolgárok többségének radikális életszínvonal romlása nélkül is vállalható. El kell most menni a lehetőségek határáig, annak érdekében, hogy a költségvetés nehéz helyzetén legyen erőnk túljutni - jelentette ki.