Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az APEH szerint jogsértő lehet az evaklub

2004.03.18. 16:24
Ha csak adóelőny szerzésére irányul két cég közötti szerződés, az jogsértő lehet - reagált az evaklub megalakulására az Index kérdésére Varga Árpád az APEH szakmai elnökhelyettese. Az adóhatóság a szerződések tartalmát és rendeltetését vizsgálja ellenőrzéskor.
Az eva kedvezményeinek kihasználására alakult egy evaklub nevű üzleti vállalkozás, mely evás és nem evás cégeket hoz össze, hogy azok kedvezőbben tudjanak adózni. A klubrendszerben működő cég internetes honlapján olyan evás társaságok kínálhatják fel szolgáltatásaikat, amelyek jelenleg nem érik el a bevételi határt jelentő 25 millió forintos éves árbevételt. A honlap - jutalékért cserébe - segít összehozni az evás társaságokat olyan befektetőkkel, akik taggá válva további forgalmat tudnának generálni az evázó cégnek.

Egy cél

Nincs semmi probléma abban, hogy valaki vállalkozásokat hoz össze - reagált a kezdeményezésre Varga Árpád, az APEH szakmai elnökhelyettese. Arra kell csak ilyen esetben vigyázni, hogy a nem evás cég legfeljebb 49 százalékos részesedést szerezzen. Ennél nagyobb tulajdonszerzésnél ugyanis kikerül az evakörből.

Az elnökhelyettes elmondta, egyéni vállalkozásoknál nem lehetséges az ilyen jellegű társulás. Egyértelműen fiktív számlát ad az, aki el nem végzett munkáért számláz. De ugyanez felmerülhet cégek esetében is.

A probléma akkor merül fel, ha az egyesülési szerződés egyetlen céllal, adóelőny szerzésére jön létre. Mivel ellenőrzéskor az adóhivatal a szerződések tartalmát vizsgálja, felmerülhet a rendeltetésellenes joggyakorlást. A szerződéseknél általában a tulajdonrész arányában részesednek a cégek a bevételből. Ebben az esetben azonban a tulajdonrésznél jóval nagyobb arányú lehet az egyik cég bevétele, ez pedig sérthet jogszabályt - magyarázta Varga Árpád.

Fiktív számla

Arra a kérdésre, hogyan kívánja ellenőrizni az APEH az ilyen cégeket Varga Árpád elmondta, feltűnő, ha egy cégnek egyik napról a másikra hirtelen megugrik a bevétele. Egyelőre azonban csak arra próbálja felhívni a figyelmet az adóhatóság, hogy bizonytalan az ilyen egyesülés. Kérdéses, hogy az idegen emberek társulásából létrejött új cégekben probléma merül fel, érdemes-e a feleknek hatósághoz fordulni. A szerződésből ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy a cég egy céllal jött létre, és ez adóelőny szerzése.

A kezdeményezést a pénzügyminisztérium jogszerűtlennek tartja, hangzott el az Inforádióban. Az eva szülőatyjának tartott Kurucz-Váradi Károly, a tárca jövedelemadók főosztályának vezetője szerint a konstrukció célja adóelkerülés, és az evás cégek által, ebben a rendszerben kiállított számla fiktívnek minősül. Ha a nem evás cég tulajdonrészt szerez az evás cégben, akkor a számla nem fiktív, de akkor is figyelembe kell venni, hogy mely tevékenységeket végzett az evás, és melyeket a nem evás fél, mondta Kurucz-Váradi.