Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Özönlenek a külföldiek Magyarországra

2005.06.10. 10:26
Közel tíz százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldiek Magyarországon, mint egy évvel korábban, a szállodák bevétele elérte az ötvenmilliárd forintot.
A kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma kisebb mértékben emelkedett a 2004. év azonos időszakához képest - írta meg a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Fontos országok

Idén az első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 770 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg, a vendégek száma 14, az éjszakák száma 9 százalékkal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 71 százaléka, akik több mint 1,6 millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken.

A legfontosabb küldő országok – Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok – mindegyikéből megnövekedett a vendégszám. A külföldivendég-forgalom – az eltöltött vendégéjszakák száma alapján – jelentősen bővült a Közép- és Dél-Dunántúl, illetve a Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld, az Észak-Magyarország és a Dél-Alföld régiókat kisebb-nagyobb mértékű mérséklődés jellemezte.

Nem kell a kemping

A különböző szálláshelytípusokat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált időszakban. A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók), illetve az ifjúsági szállók 10–25 százalékkal több eltöltött éjszakát regisztráltak, míg a turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek csökkenő forgalomról számoltak be a 2004 év azonos időszakához képest. A gyógy- és wellness-szállodákban 8–18 százalékkal nőtt a külföldi állampolgárok vendégéjszakáinak száma.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 793 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 1,7 millió vendégéjszakát vettek igénybe. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 11 százalékos volt a vendégek, illetve 7 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése.

A szállodák átlagosan 39 százalékos szobakihasználtsággal működtek, az előző év azonos időszakában 38 százalékos foglaltságot értek el. A kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 52 milliárd forint bevételt hoztak össze 2005 január–áprilisában, ami folyó áron 16 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15, a szálláshelyi vendéglátás 5, az egyéb szolgáltatások bevétele 33 százalékkal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január–áprilisban 7 százalékos növekedést jelzett. 2005. április 30-án 702 szálloda több mint 42,4 ezer szobával üzemelt az országban. Az előző év áprilisához képest a szállodák száma 19-cel, a rendelkezésre álló szobák száma közel 1900-zal nőtt.