Szabolcs
20 °C
35 °C

Két magyar cég a multik között

2004.03.30. 09:48
Amerikai cégek uralják a Forbes idei kétezres listáját is, amelyen azonban egyre több kelet-európai és kínai társaság is szerepel. Magyarországot az OTP és a Mol képviseli, mintegy hét milliárd dolláros együttes piaci értékkel.
Az árbevétel, a nyereség, a vagyon és a piaci érték alapján képzett kombinált mutató alapján rangsorolta a világ vállalatait a Forbes. A 2000 céget tartalmazó listára 51 ország társaságai kerültek fel, s ezek 27 iparágat képviselnek. Szokásosan erősek a pozíciói az energiaiparnak, a bankszektornak és a kereskedelemnek.

Egységesen fejlődnek

A rangsor alapján a Forbes úgy érzi, egészségesen fejlődik a világ gazdasága. A 2000 cég együttes tavalyi forgalma 19 ezer milliárd dollárt tett ki. Együttes nyereségük 760 milliárd, vagyonuk 68 ezer milliárd volt, piaci értékük 24 ezer milliárd dollárt ért el. Világszerte együtt 64 millió főt foglalkoztatnak.

A listát az amerikai Citigroup vezeti, melynek vagyona meghaladja az 1200 milliárd dollárt, a második a szintén amerikai General Eletric, melynek piaci értéke közel 330 milliárd dollár. A listára a fejlett gazdaságú országok mellett felkerültek a feltörekvő piacok cégei is, mindenekelőtt természetesen Kínáé, ahonnan 25 társaságot választott ki a Forbes. Tizenkét orosz vállalat is szerepel a felsorolásban, közülük hét az energia- és közműipart képviseli, egy-egy a bank szférát, a távközlést, a járműipart, és kettő a nyersanyagipart.

A kelet-közép-európai térségből három ország vállalatai kerültek fel a nagyok közé. Magyarországról az OTP (994.) és a Mol (1002.) , Lengyelországból a PKN Orlen (1073.), Csehországból a CEZ (közműszolgáltató, 1125.) és a Cesky Telekom (távközlés, 1444.).