Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Év végéig további kamatvágás?

2004.08.23. 08:33
A Reuters szerint a kedvező gazdasági helyzet miatt idén egy, jövőre két százalékpontos kamatvágás várható Magyarországon.
Az év végéig a múlt hétfői ötven bázispontos kamatvágás után további egy százalékponttal csökkentheti a jegybank az irányadó kamatot, véli a Reuters elemzői konszenzusa. A hazai gazdaság egyensúlyi helyzete alapvetően nem változik 2004-ben, bár most úgy látják: a korábban véltnél kisebb lehet - a befektetők szemében sokáig a legkritikusabb mutatónak tekintett - államháztartási hiány, ugyanakkor a folyó fizetési mérleg kedvezőtlenebbül alakul a múlt hónapban prognosztizáltnál.

Jó állapotban

Annak ellenére valószínűsítik az elemzők az idei kamatvágást - amit jövőre kétszázalékos redukció követhet -, hogy 4,55 százalékra emelték a 2005. végi inflációs várakozásaikat. Ez egyébként jócskán meghaladja a jegybank négyszázalékos célját, ám nem múlja felül nagymértékben az MNB egy hete módosított előrejelzését. Másrészt úgy látják, augusztusban megtorpan a dezinfláció, s csak utána vesz újabb lendületet a drágulási ütem mérséklődése. A szakértők azonban kiemelik: a forint esetleges gyengülése lassíthatja a monetáris enyhítést.

A válaszadók optimistábban ítélik meg a büdzsé alakulását: kéttized százalékponttal, 4,9, illetve 4,3 százalékra csökkentették az idei, illetve a 2005-re érvényes GDP-arányos hiányprognózisukat, amely még mindig magasabb a kormányzati célnál. A külső egyensúly ellenben enyhén romlik. A fő kérdés az, kitart-e a külföldiek bizalma a fiskális pozíció látványos javulásáig.