Eleonóra
-1 °C
2 °C

Irodát nyit a kamatadó

2006.08.21. 10:10
A bankok arra számítanak, hogy az augusztus 31-ig hátralévő tíz napban nagyobb tömegek fogják átcsoportosítani befektetéseiket és megtakarításaikat. Van olyan bank, ahol az elmúlt két hétben kétharmadával nőtt az átlagoshoz képest az ügyfélforgalom.

A hazai pénzintézetek jelentős része, például a Budapest Bank, az OTP vagy a Raiffeisen, az elkövetkező napok forgalmi adatai alapján dönt arról, hogy meghosszabbított nyitva tartással várja-e majd a kamatadó bevezetése előtt pénzüket lekötni kívánó ügyfeleket - közölték a pénzintézetek.

A CIB-nél hétfőn születik döntés az esetleges meghosszabbított nyitva tartásról, az Erste Banknál azonban már eldöntött tény, hogy a rendes munkaidőn túl is várják majd a betételhelyezőket, míg információink szerint a K&H azt mérlegeli, hogy augusztus 26-án, szombaton is kinyit néhány fiókot. Ami bizonyos: valamennyi hazai pénzintézet jelentős forgalombővülést tapasztalt az elmúlt hetekben.

65 százalékkal több

A CIB-nél a fiókot felkereső ügyfelek száma az elmúlt két hétben 65 százalékkal növekedett. Sebők András, az MKB Bank főosztályvezetője szerint az elmúlt időben hétről hétre 25-35 százalékkal nő a bank által hirdetett akciós betétekben fekvő betétállomány, így a pénzintézet időarányosan túlteljesítette azon tervét, amely azt célozza, hogy augusztus 31-ére 30-40 milliárd forint friss forrást vonjanak be a lakossági ügyfélkörből.

Katona József, a Raiffeisen Bank lakossági üzletágát irányító vezérigazgató-helyettes 15-20 milliárd forint új forrást vár az akciós időszaktól. A szakember adatai szerint az ügyfelek egyértelműen a hosszabb lejáratú konstrukciók felé fordultak: míg korábban a 6, 12 hónapos futamidejű betétek aránya 4-5 százalék volt, mára ezen konstrukciókban van a Raiffeisen betétállományának 20 százaléka. A bank 12, illetve 36 hónapra egyaránt 8,01 százalékos éves kamatot kínál.

12 hónapos betét

Az OTP-nél is a 12 hónapos betét a legkeresettebb termék, az Ersténél már a teljes forrásállomány 10 százaléka van 12 hónapos lekötésben, amivel ez a futamidő már megelőzi a 6 hónapos betétben tartott pénzeket. A CIB-nél keresett a 18 hónapos futamidejű Marathon betét is, míg az OTP a jelzáloglevelek iránti kereslet megélénkülését érzékelte - ezzel akár 10 évig el lehet nyújtani a kamatmentes periódust.

A CIB 8 nap alatt lejegyzett CIB Classic 2009A kötvényéhez hasonló termékkel igyekszik további alternatív befektetési lehetőséget nyújtani az ügyfeleknek. A K&H bank elsősorban a befektetési alapjait, valamint a bankcsoport biztosítójának befektetési biztosításait ajánlja.

Az Erste Bank akciós lombardhitel-konstrukciót dolgozott ki azon ügyfeleknek, akiknek pénze jelenleg valamilyen szeptemberben vagy októberben lejáró betéti termékben van lekötve, s anélkül szeretnének élni a bank által kínált hosszú távú kamatadómentes befektetési lehetőséggel, hogy korábbi betétjüket feltörnék. Az akciós kamat 8 százalék, a hitelt felvevőknek vállalniuk kell, hogy a kölcsön összegét 6 vagy 12 százalékos akciós betétben helyezik el.