Judit
3 °C
7 °C

Befagyasztja a magyar kamatot a válság?

2008.09.25. 07:08
Az elmúlt hetek globális pénz- és tőkepiaci folyamatai következtében az elemzők kamatvárakozásai is borúsabbá váltak. Míg egy hónapja a pesszimistább forgatókönyvek szóltak jelentős lefelé mutató kockázatokról, addig most az idei vágást várók többsége vált óvatosabbá. A monetáris tanács hétfői üléstől azonban mindenki tartást vár.

A növekedési kilátások ugyan romlottak és az olajár is tovább korrigált lefelé augusztus óta, s ez elősegíthetné az infláció gyorsabb ütemű mérséklődését. Azonban többek között az energiaárak volatilitása, valamint a globális pénzügyi válság és a belpolitikai események okozta kockázati prémiumok emelkedése vezetett a bizonytalanságok növekedéséhez. Emiatt a tanács nem változtat a kiváró, semleges álláspontján - véli Gárgyán Eszter, a Citibank szakértője.

Hasonlóan vélekedik Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője is, aki szerint leghamarabb 2009 első negyedévében kezdődhet meg a csökkenő trend. Az MNB a kommunikációjában egyértelműen leszögezte, hogy vágásra csak akkor kerülhet sor, ha az infláció felfelé mutató kockázatai egyértelműen csökkentek, márpedig a forint erősödése kifulladt, s a külső környezet alakulása is a tartást támasztja alá.

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a fogyasztóiár-index kissé mérséklődött, a maginfláció lejjebb csúszott, és a béradatok sem okoztak csalódást - vázolta fel Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Az inflációs folyamatokkal kapcsolatban a jegybankárok is egyetértettek abban, hogy a kilátások valamelyest javultak az elmúlt időszakban, az MNB szakértőinek augusztusi előrejelzése körül a kockázatok kiegyenlítettebbé váltak, azonban az árindexre nehezedő kockázatokat is kiemelte az augusztusi kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyve. Így az elemző még idénre várja a monetáris kondíciók enyhítését, azonban ha a globális befektetői hangulat törékeny marad, akkor tényleg jövő év elejére tolódhat az első kamatcsökkentés.

Az év végére várt prognózisaikon ugyan nem változtattak augusztus óta az elemzők, azaz még mindig elsősorban a hazai folyamatok megítélésében lévő eltérések magyarázzák, hogy ki mikorra várja az első vágás időpontját, abban teljes az egyetértés, hogy ha a pénz- és tőkepiacok nem nyugodnak meg, akkor év végéig is kitarthat a 8,5 százalékos jegybanki alapkamat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?