Ágnes
-1 °C
2 °C

Két nap maradt a bevallásra

2006.02.13. 08:56
Az adónaptárt nézve elsősorban a kkv-szektor képviselőinek akad tennivalója a héten: február 15-éig kell beadni a tavalyi évről az adóbevallásokat. Két nap múlva jár le a határideje az evakörbe (és nem a számviteli törvény hatálya alá) tartozó vállalkozásoknak, valamint az éves áfabevallók és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek számára az adóbevallásnak és befizetésnek.

Az evakörbe 2005-ben mintegy 98 ezer vállalkozás tartozott, befizetésük 2005-re vonatkozóan megközelíti a 100 milliárd forintot, vagyis árbevételük tavaly elérhette a 666 milliárd forintot (2004-ben 507 milliárd forintot számlázott ki az akkor 83 ezres adózói kör). Számuk több mint 12 ezerrel nőtt 2006-ban (az új belépők valamivel kevesebb mint felét egyéni vállalkozók adják, a gazdasági társaságok kétharmada bt.-kből tevődik össze, negyedük pedig ügyvédi iroda).

Többen eváznak

Idén tehát 110 ezer evázó vállalkozás működik az országban, ami ötezerrel több annál, mint amennyivel a Pénzügyminisztérium (PM) az idei költségvetés várhatóan 106 milliárdos evabevételét kalkulálta. Ez alapján egy evás adózótól átlagosan 963,6 ezer forint bevételt várhat a büdzsé, az eredeti, 1,01 milliós átlagos bevételi várakozással számolva viszont 111,1 milliárdos összbevétel várható az idén. Az előirányzatot tehát jó eséllyel idén is túlteljesítik a 15 százalékos vállalkozói adóval terhelt cégek.

Az evázó vállalkozások adóterhelése lényegesen nem változik idén 2005-höz képest, komolyabb tehernövekedés leginkább a munkabérköltségek vonatkozásában lesz majd érzékelhető. A minimálbér-emelés a megszokottnál is magasabb többletköltséget jelenthet idén, amennyiben az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásának megfelelően az év felétől bevezetik a cégek a középfokú, illetve a felsőfokú végzettséghez kapcsolt 10, illetve 20 százalékkal magasabb minimálbért (ez nem csak magasabb járulékterhet jelent, a plusz 7, illetve 14 ezer forintra ugyanis már nem jár adójóváírás, így azok szja-köteles jövedelmek).

Ennél azonban jelentősebb pluszköltségekkel nézhetnek szembe azok, akiknek kifehérítenivalójuk van a június 30-ig érvényben lévő adómoratórium lejártához közeledve. A tavalyi evakörből mintegy 2000 egyéni és 250 társas vállalkozás végez olyan tevékenységet, amelynek alapján akár az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulással is adózhatna, s ez jóval népesebb tábor annál, amelyre a PM az ekho-bevételek kalkulációjában számít. A szaktárca szerint összesen közel 10 ezer magánszemély választhatja az ekhót, s ennek tizedrésze válthatja fel az evát a nettó jövedelmet összesen 35 százalékkal (elvileg 15-öt a munkavállaló, s 20-at a munkaadó fizet) terhelő ekhóra.

Változások

Az egyéni vállalkozók számára egy lényeges ponton változtak 2005-ben az adószabályok. A társasági személyi jövedelemadó továbbra is 16 százalékos volt, ám ennek adóalapjából az iparűzési adónak már 50 százalékát vonhatják le (2006-ra vonatkozóan pedig 100 százalékát). E lehetőséggel pedig minden bizonnyal számosan élnek majd, mivel 2004-ben az akkori 25 százalékos kedvezményt több mint 54 ezren, 1,1 milliárd forint értékben vették igénybe. A legutolsó rendelkezésre álló, tavalyelőtti adatok alapján mintegy 300 ezer egyéni vállalkozó adózott a tételes költségelszámolás módszerével. Összbevételük akkor 1842 milliárd forint volt (átlagosan 6,2 millió forint), a befizetett 6,2 milliárdos vállalkozói szja-t, 8,7 milliárdos osztalékadót és a 39 milliárdos áfát figyelembe véve, átlagos adóterhelésük 2,9 százalékos.

A valós adóterhelés ettől azonban jelentősen különbözik, mivel a több százezres vállalkozói körből csupán 77 ezren fizettek vállalkozói szja-t és közel ennyien osztalékadót (a 20 százalékkal adózó részből 1,1, a 35 százalékkal adózóból pedig 7,6 milliárdos bevétel származott). A két adófajta összesen 81,2 ezer vállalkozót terhelt, így ők átlagosan 183,5 ezer forintot fizettek be. A 2004-es adatok alapján a közel 300 ezres vállalkozói körből valamivel több mint 82 ezren könyvelhettek el jövedelmet, míg a veszteségesek tábora több mint 118 ezer főt számlált.

E vállalkozói kör adóterhelését idén elsősorban az áfacsökkentés, a járulékalapnak a minimálbérrel együtt mozgó változása, valamint – az evázókhoz hasonlóan – az adómoratórium lejárta módosítja, s szinte minden vállalkozót érint majd a tételes egészségügyi hozzájárulás novemberi megszűnése.