Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Máris drágítja a lakásokat a kormányzati negyed

2007.02.05. 10:37
Alig jelentették be a leendő kormányzati negyed helyszínét, a környéken található ingatlanok eladói máris 10-15 százalékkal megemelték áraikat. Aki tartotta az eredeti szintet, már az sem megy bele alkudozásba.

Évek óta erős a vevői érdeklődés a XIII. kerület iránt, és van is miből válogatniuk az új építésű lakás vásárlását tervezőknek, hiszen még most is gomba mód szaporodnak a társasházak a városrészben. A legalacsonyabb négyzetméterárak (még a kerület külső részein is) 280-300 ezer forint környékéről indulnak, míg a jellemző négyzetméterár egy különösebb extrákat nem kínáló társasház esetében 330-360 ezer forint között mozog. A legkisebb alapterületű lakásokat 10 millió forint körüli összegért is meg lehet vásárolni. A kínálat óriási: a néhány lakásos, családias társasházaktól kezdve a loftlakásokon át a több száz lakásos nagy projektekig szinte minden kategóriából lehet választani.

Érdemes megemlíteni, hogy a korábban elkészült épületekben néhány lakás az eredetihez képest akár másfélszeres áron került eladósorba mostanában. Különösen igaz ez a kisebb alapterületű, központhoz közeli ingatlanok esetében. A mostanában divatba jövő loftok négyzetméterára megközelíti a félmillió forintot. Ugyanakkor jó vásárt csinált, aki a kerületben elsőként épült, Újlipótvároshoz közeli projektekben vásárolt: a kereslet nagy, a lakásokat az eredetihez képest közel kétszeres áron is értékesíteni lehetne, igaz, nagyon kevés eladó belőlük - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Szintén keresettek az Árpád híd környékén található új építésű házak. Általában itt is az elképzelt és a piaci árak közötti eltéréssel van probléma: sokan keresnek 20 millióért új építésű, 3 szobás lakást, ám ezért az árért nem könnyű találni.

Túlárazott panelek

A Duna House Petneházy utcai irodájának tapasztalatai szerint sok panellakás túlárazott, az eladók még nem látják, hogy az energiaárak emelésének milyen hatása lesz a piacra. Hasonló tapasztalatokról számolt be a Kárpát és a Hollán Ernő utcai iroda is: a belvároshoz közeli panelekben nem ritka a 270 ezer forintos négyzetméterár sem, de a téglaépítésű lakások tulajdonosai is sokszor szeretnének magasabb árat kapni a piacilag indokoltnál. Probléma, hogy az Újlipótvárosban sok a távfűtéses lakás, amelyek iránt csökken az igény.

Földrajzilag a legjobban keresett területek egyrészt az újlipótvárosi, Dunához közeli utcák, például a Hollán Ernő, a Tátra és a Balzac 18-20 millió forintos lakásai, valamint a metró közelében lévő területek. Fontos szempont, hogy a lakások ne főútvonalon helyezkedjenek el, a Váci úton, illetve a Róbert Károly körúton nagyon nehéz az eladás, de még a Nagykörúton sem nevezhető túlzottan gyorsnak és egyszerűnek az ingatlanok értékesítése. Az épülő kormányzati negyed hírére a környéken található ingatlanok eladói máris 10-15 százalékkal emelték áraikat, de aki tartotta az eredeti szintet, az sem megy bele alkudozásba. Kevésbé keresettek a kiesőbb területek: a Tatai út környéke, valamint viszonylag kisebb az érdeklődés a Kassák Lajos utca és környezete iránt is, noha ott is folyamatosan épülnek a társasházak.

Széles skálán

Az árak igen széles skálán mozognak. A legolcsóbb eladó ingatlanért a Szent László út környékén 7 millió forintnál is kevesebbet kérnek, de számolni kell azzal, hogy ezért az összegért leginkább csak földszinti, belső udvarra néző, 25 négyzetméteres lakások kaphatók. Hasonló kategóriájú, felújított lakásért a Tisza utcában már közel 8 millió forintot kérnek. Maradva a garzon kategóriánál, a Dráva utcában egy magasföldszinti, 31 négyzetméteres lakás ára már meghaladja a 9 millió forintot. (Az említett ingatlanok négyzetméterára 250-298 ezer forint között alakul.)

Az igen népszerűnek számító Szent István park környékén az árak jóval magasabbak, földszinti garzont itt 345 ezer forintos négyzetméteráron talál a vevő. Az emeleti lakások négyzetméterára könnyen meghaladhatja az 500 ezer forintot. Aki nagyobb, 40-50 négyzetméter alapterületű lakásban gondolkodik, a legolcsóbb megoldást szintén a Szent László út környékén, körfolyosós házban találhatja meg. Itt egy 47 négyzetméteres, felújítandó ingatlanért 9,6 millió forintot kérnek. A Petneházy utcában panelház felső emeletén 47 négyzetméterért már több mint 10 millió forintot kell fizetni, a négyzetméterár kevesebb mint 220 ezer forint, a Kárpát utcai panelekben pedig egy 50 négyzetméteres lakás induló ára általában meghaladja a 14-15 millió forintot.

Balzac és Kleopátra

Az ennél is nagyobb, 60-70 négyzetméteres lakások ára inkább a 18-25 millió forintos sávban mozog, de ezt nagyban befolyásolja a lakás állapota és az ingatlan elhelyezkedése. Míg a Balzac utcában egy 63 négyzetméteres lakás 16 millióért elérhető, addig a néhány éve épült Kleopátra házban 27-30 millió forintot kérnek egy hasonló méretű ingatlanért.

Jóval magasabb árakért ismét csak a Szent István parkig vagy az Újpesti rakpartig kell menni. Előbbi helyszínen egy igényesen felújított, panorámás lakás négyzetméterára megközelíti, utóbbi esetben el is hagyja a 600 ezer forintot - természetesen ezért a pénzért igen exkluzív otthont lehet vásárolni. A száz négyzetméter feletti lakások esetén 20 millió forinttól indulnak az árak, s 25-30 millió forintért akár már egy 4 szobás lakás is elérhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!