Szilárda
-4 °C
2 °C

Drágulást hoz a kormányzati negyed?

2007.05.24. 08:25
Ahogy megszületett a kormány döntése az új kormányzati negyed leendő helyszínéről, elindult a tallgatás a környék lakásárainak emelkedéséről. A lakásukat áruló tulajdonosok természetesen azonnal indokoltnak érezték 10-20 százalékkal megemelni az irányárukat. A kérdés az, hogy a kínálati oldalhoz hasonlóan a keresleti oldal kihagyhatatlannak érzi-e a vásárlás lehetőségét.

Mindenképpen érződik a kormányzati negyed hatása a XIII. kerület Nyugati pályaudvar mellett fekvő részén, hiszen az eladók a leendő kormányzati negyed közelségével indokolva jellemzően 10-20 százalékkal adják drágábban a lakásukat. Vannak, akik nem emeltek, de az eredeti árból már nem hajlandók engedni a környék várható fellendülése miatt – mondta el a Portfolio.hu-nak a Duna House tapasztalatait Murányi Ákos, a cég vezető elemzője. Tapasztalataik szerint a kereslet is megélénkült a kerület "érintett" részén.

Túlkínálat is lehet

A szakember szerint befektetési szempontból az újépítésű lakásokat lehet érdemes megvásárolni, ezeket ugyanis sokkal könnyebben ki lehet adni, ami befektetés esetén több mint fontos. Murányi Ákos elnondta, hogy véleménye szerint a kormányzati negyed költözésének hatására várhatóan a XIII. kerület Westend mögötti része értékelődhet fel elsősorban.

A tervezett kormányzati negyed térsége
A tervezett kormányzati negyed térsége

Előfordulhat azonban az is, hogy az eladói kedv növekedésével profitrealizálás indul meg. Ebben az esetben könnyen túlkínálatosba fordulhát át ez a részpiac, ami értelemszerűen elerodálná a potenciális "kormányzati negyed-prémiumot".<>

Csak a kínálati ár nőtt

Ennél lényegesebben szkeptikusabb a kormányzati irodák Ferdinánd-híd mellé költöztetésének hatásaiban Szick Sándor, az A1 Ingatlan VI. kerületi irodájának vezetője. Szerinte értékelhető keresletnövekedést Terézváros érintett részén nem tapasztaltak, a vevői oldal 10-20 százalékos áremelését azonban ő is megerősítette, azaz úgy tűnik, a VI. kerület lakásealdói is bíznak a kormányzati negyed árfelhajtó hatásában.

Szick Sándor szerint azonban ezzel alaposan túlárazzák az ingatlanokat és a legtöbb esetben nem tudják értékesíteni azokat a megemelt árszint mellett. A lakások többségét továbbra is csak a korábbi piaci árnak megfelelően tudják értékesíteni. A szakember szerint a felértékelődés várhatóan csak akkor indul majd el, amikor már konkrét lépések is megvalósultak a Nyugati pályaudvar mellé tervezett fejlesztésből, hiszen a kormány által megadott befejezési időpont egyrészt távoli, másrészt a korábbi grandiózus állami projektek alapján közel sem kizárható az éves nagyságrendben kifejezhető csúszás.

Sok a 300 ezer?

Az, hogy a XIII. kerületben némiképp gyorsabban "épül be" az árakba a kormányzati negyed mint a VI.-ban, az adott esetben annak is köszönhető, hogy a XIII. kerület érintett részén ha nem is sokkal, de érezhetően alacsonyabbak a lakásárak mint a sínek túloldalán a Terézvárosban. Az árkülönbség egyébként nagy részben az irányítószám közepén szereplő számokkal magyarázható, hiszen egyéb adottságbeli különsbég nem igazolja a VI. kerület prémiumát.

A Portfolio.hu számításai szerint (az ingatlan.com adatbázisát használva) a 90 négyzetméter alatti lakásokat figyelembe véve a használt téglaépítésű, gázfűtésű lakások esetében a Nyugati pályaudvar-Westend-kormányzati negyed (leendő) komplexum nyugati oldalán az átlagos négyzetméterár valamivel 300 ezer forint alatt, míg a trézvárosi oldalán valamivel fölötte alakul. Az újépítésű lakások árai a környéken körülbelül 280 ezer forintnál kezdődnek, s egészen 360 ezerig mehetnek el. A XIII. kerületi oldalon jellemzően több újépítésű projekt közül válogathatunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!