Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Elmaradt kínai turistaroham

2004.05.14. 09:36
A tőkeszegény magyar utazási irodák nehezen tudják megelőlegezni a csoportonkénti több millió forintot. Talán segít a közvetlen Peking-Budapest légijárat nyári megindítása.
Eddig mindössze száz kínai turista érkezett Magyarországra hazai utaztatókon keresztül - közölte Bottyán Éva, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének kínai illetékese. Magyarország tavalyelőtt ősszel kapta meg a jogot Kínától arra, hogy turistairodák csoportos utakat szervezzenek hazánkba. Most már minden uniós ország szervezhet, így lépéselőnyünk megszűnt.

Kevés vendég

Parti János, a Danubius értékesítési igazgatója pedig arról számolt be, hogy az első négy hónapban 260 kínai vendégük volt, ami 750 vendégéjszakát jelent.

Bottyán Éva szerint a kínai beutaztatópiac csak azoknak a cégeknek ígéretes, amelyek megfelelő tőkeerővel rendelkeznek. A fizetésnél ugyanis a lassú és hosszadalmas kínai ügyintézés miatt több hónapos átfutási idővel lehet számolni. Ezért szükséges az előfinanszírozás, ami egy kis cég számára több millió forintos anyagi terhet jelent.

Az EU-csatlakozással fennáll a lehetőség, hogy a tőkeerős külföldi utaztatók elviszik az üzletet a magyarok elől, s Magyarországot is érintő európai körutazást szerveznek. Ebből legfeljebb a hazai szállodák, vendéglők, egyéb szolgáltatók részesednek, az utazási irodák nem. Ma már ugyanis bármely uniós tagországbeli cég minden korlátozás nélkül megjelenhet a magyar piacon.

Közvetlen járat

Az idegenforgalmi szakember szerint a Hainan Air közvetlen légijáratának beindulása augusztustól Peking és Budapest között fellendítheti a forgalmat, bár egyelőre e járatokra még nem lehet helyeket foglalni. Ugyanis még mindig nem tudható, hogy mikor indul és mikor érkezik a gép, és még a repülőjegyárakról sincs információ. A heti három járat töltése 750 vendéget jelenthet Magyarország számára.

A következő hónapokban sem várható nagyszámú kínai vendég, a szállodatársaságokhoz még nem érkeztek foglalások - erről számolt be mind a Pannonia Hotels Rt., mind pedig a Danubius Rt. illetékese.

A Magyar Turizmus Rt. tavaly kezdte meg marketingakcióját Kínában, és a forgalom felfuttatásán dolgozik az ITD Hungary keretében Pekingben dolgozó turisztikai képviselő is, aki február 1-jétől kezdte meg munkáját.