Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bebiztosították magukat a könyvelők

2006.09.05. 07:55
Az e-bevallások elterjesztése miatt egyre nagyobb védelem kell a könyvelőknek, így kollektív biztosítást kötöttek. Évi 19 ezer forintot kell fizetniük, ezért 500 ezer forintnyi keretük van. Többször 19 ezerért többször félmillió kártérítési csomagot is kaphatnak, ha év közben túl sokat hibáznak.

Kollektív felelősségbiztosítást kötött tagjai részére a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete, mivel az e-bevallások üzemszerűvé válása miatt egyre nagyobb szüksége lesz védelemre a szakmának. A Generali-Providencia Biztosító által kínált szakmai felelősségbiztosítási program egyik nagy előnye az alacsony éves díj.

Eddig nem volt ilyen

Könyvvezetési tevékenységre eddig nem lehetett egyéni biztosítást kötni, önálló termékként csak az adótanácsadóknak és könyvvizsgálóknak kínált biztosítás létezett, amelyet pótdíj ellenében a könyvelésből adódó károkra is kiterjesztettek – mondta lapunknak Andó György, a Greco International biztosítási szaktanácsadója.

Egy ilyen konstrukció esetén az éves biztosítási díj több százezer forintra rúghat, az MKOE tagjai viszont a kollektív biztosításnak köszönhetően már 19 ezer forinttal megúszhatják a biztosítást. Ezt az összeget még a kisebb könyvelőirodák is meg tudják fizetni, ráadásul a szerződéskötéssel sem kell bajlódniuk – hangsúlyozta Lengyel Tibor, az egyesület elnöke.

Az alapdíj megfizetése 500 ezer forintos kárösszegig nyújt fedezetet, de a könyvelők 19 ezer forintért újra feltölthetik a keretet, amennyiben év közben kimerítik azt, vagy pótdíj ellenében akár nagyobb limitet is vásárolhatnak. Erre a programhoz ez idáig csatlakozók visszajelzése alapján nagy lesz az igény, több mint felük 1-2 milliós limitre tart igényt – tette hozzá Andó György. A szakértő szerint további előny, hogy a biztosítás olyan esetekre is kiterjed, amelyeket eddig kizártak a szerződésekből, így például fizetnek a kötelező határidők elmulasztásából adódó károk után is.

A könyvelt cégek helyett vallanak be

A könyvelői felelősségbiztosításra az elektronikus bevallások miatt jelentősen megnőtt az igény, mivel annak kapcsán nem tudják megválasztani, mely ügyfeleik bevallásaiért vállalnak általános felelősséget. A cégek bevallásait ugyanis a regisztráció, illetve a meghatalmazás szerint a képviselő írja alá és továbbítja az APEH-nek saját elektronikus azonosítójával.

Azt az adóhatóság sem javasolja, hogy a cégvezető saját személyes azonosítóját bocsássa a képviselő rendelkezésére, mivel azt egyéb hivatalos ügyekben is fel lehet majd használni. Az APEH szerint pedig ha a megbízás általános, vagyis minden adónemre kiterjedő, akkor a képviselő felelőssége is az, így az esetleges szankciókkal nem a cég, hanem a könyvelő sújtható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!