Mihály
2 °C
16 °C

A kockázatot keresik a befektetők

2005.08.08. 15:40
A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona az előző három havi értéket meghaladó, 7 százalékos júliusi növekedés után a hónap végén elérte az 1.662 milliárd forintot - áll a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) közleményében. A 109 milliárd forintos havi növekedésből 90 milliárd forint új befektetés, míg 19 milliárd forint az alapok hozama volt.
Bár a növekedés dinamikája csökken, továbbra is gyorsabban nőnek az átlagnál az ingatlanalapok. A júliusi 10 százalékos bővülés hatására a hónap végén a 18 alap összes vagyona meghaladta a 239 milliárd forintot, ami az összvagyon 14 százaléka. Az ingatlanalapok vagyonának 22 milliárd forintos növekedéséből a döntő hányadot - 20 milliárd forintot - az új befektetések teszik ki, míg a hónap során az alapok átlagosan 0,5 százalék körüli hozamot értek el.

A 28 garantált alap összvagyona 1,3 százalékkal, vagyis 1 milliárd forinttal nőtt júliusban. Mivel döntő részben zártvégű alapokról van szó, a gyarapodás elsősorban az alapok által elért hozam hatása.

Leginkább a kötvényalapokat kedvelik

A befektetési politika szerinti legnagyobb kategória a nyilvános, nyíltvégű alapok közt a 28 kötvényalapé. Ez évben először nőttek a kötvényalapok gyorsabban, mint a pénzpiaci alapok, júliusban összesen 8 százalékkal, a hónap végén vagyonuk több mint 587 milliárd forint volt. E hónapban mintegy 38,5 milliárd forint új befektetés történt ezen alapokba, és további 5 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon a hozamoknak köszönhetően.

Júliusban az előző hónapoktól eltérően a befektetések nagyobb arányban érintették a hosszú kötvényalapokat, ezek az alapok 12.7 százalékkal nőttek, míg a kötvényalapok vagyonának 84 százalékát kitevő rövid kötvényalapok 7 százalékkal bővültek júliusban. Az összes alapot vizsgálva is elmondható, hogy a korábban preferált, alacsonyabb kockázatúnak tartott alapok (pénzpiaci, rövid kötvény) helyett júliusban a kockázatosabb termékek felé fordultak a befektetők.

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok növekedése júliusban ismét lassult az előző hónaphoz képest, így megint nőtt a különbség a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona között. Július végén egy új likviditási alap indult, a 24 pénzpiaci alap vagyona összesen 550 milliárd forint volt a hónap végén. Összességében júliusban 23 milliárd forinttal, 4.4 százalékkal nőtt ezen alapok összvagyona, a növekményből 21 milliárd forint volt a friss tőkebefektetések eredménye.

A kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok továbbra is e csoport 99 százalékát teszik ki, és az ide sorolható 44 alap a meghatározó csoportja az összes alapnak is, részesedésük az alapok teljes vagyonából közel 68 százalék.