Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre több a kockázatos hitel

2006.07.13. 07:44
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint tavaly csak a gépjárműhiteleknél romlott a bankok portfóliója. A növekvő kockázatű kölcsönök között van azonban több lakossági kölcsön, így a deviza- és a fogyasztási hitelek is.

A pénzügyi intézmények portfólióinak minősége ugyan tavaly csak a gépjárműhiteleknél romlott jelentősebben. Ennek oka azonban vélhetően abban rejlik, hogy a megnövekedett kockázatok még nem tükröződnek a minősítésekben – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) éves jelentéséből.

A potenciális veszélyforrások közé tartozik a lakossági hitelezés, ezen belül a deviza- és a fogyasztási típusú kölcsönök térnyerése. A rendelkezésre álló jövedelemhez képest a teljes magánadósság 2005 végéig közel 42 százalékra nőtt. Ez a pénzügyi felügyelet szerint csak első látásra nem tűnik különösen magasnak (az eurótérségben 100, az Egyesült Államokban 120 százalék fölötti a hasonló ráta).

A hazai lakosság eladósodottságának értékelésénél ugyanis – rögzítik – azt is figyelembe kell venni, hogy a lakosságnak csak egy része rendelkezik bankkapcsolatokkal, és ezen belül is csak kisebb hányadnak van valamilyen hitelintézeti kölcsöne. Erre a körre vetítve az eladósodottság mértéke természetesen jóval nagyobb.

Ráadásul a lakosság átlagának szabad rendelkezésű jövedelmei az összjövedelem kisebb részét képezik, mint Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A jövőben tehát kérdés, hogy milyen mértékben nő tovább a lakossági eladósodottság, de nem elhanyagolható a lakosság fizetőképességére ható más (jövedelmi, kamat-, illetve árfolyambeli) feltételek alakulása sem.

A szakszervezetek tiltakozása alapján (reáljövedelem-csökkenés) nem zárható ki, hogy a kormány Új egyensúly elnevezésű programja – megfejelve az általános emelkedő kamatkörnyezettel – néhány adóst már most is átbillenthet a fizetőképesség korlátján. A pénzügyi rendszer stabilitása persze, mint azt a PSZÁF leszögezi, még a legrosszabb esetben sem kerül veszélybe.

A lakáslízing - amelynél jellemzően nincs saját hozzájárulás és az ingatlan a futamidő végéig a lízingbeadó tulajdonában marad - gyors terjedése a PSZÁF szerint jelentősen felnagyíthatja a fedezetek tömeges eladási kényszeréből esetleg adódó problémákat.