Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Van még, amiben elsők vagyunk

2007.05.21. 09:58
A kelet-közép-európai térségben a kockázati tőkevonzó képesség tekintetében Magyarország áll az élen - ez a Navarrai Egyetem három kutatójának nemrégiben megjelent tanulmányában olvasható. A szerzők egy új, összetett indexet készítve vizsgálták az európai országokat, így jutottak erre a következtetésre.

Az index szerint a kockázati tőke vonzásának képességében a versenyképességi rangsorokban hagyományosan elöl álló országok teljesítenek a legjobban. Ennek megfelelően a rangsor első három helyén Írország, Luxemburg és Nagy-Britannia található, őket a skandináv országok követik. Az EU-15 átlagos 100 pontos teljesítményét meghaladja a másik két benelux állam is.

A kelet-közép-európai térségben Magyarország az első, Portugáliával azonos pontszámmal. A 96-os érték 11 ponttal magasabb a régiós átlagnál, de a régi EU-tag dél-európai országokat is lehagyjuk.


Tankönyvi feltételek

A kutatók "elméleti" alapról indultak ki: megvizsgálták, hogy a szakirodalom jellemzően milyen gazdasági paramétereket tart meghatározónak a kockázati tőkevonzó képesség szempontjából. Ennek megfelelően a mutató hat fő területet vesz figyelembe, országonként mintegy 105 adattal. A fő területek: gazdasági aktivitás (GDP, árszínvonal, munkanélküliség, működőtőke-beáramlás); tőkepiac (tőzsde szerepe, tőkepiaci kapitalizáció, bankrendszer, kamatszint); adózás (társasági és személyi jövedelemadó); befektetővédelem; humán- és társadalmi környezet (oktatás, munkaerő-piaci szabályozás, Doing Business adatbázis, bűnözés); vállalkozói lehetőségek (innováció, kutatás-fejlesztés, vállalatalapítási lehetőségek).

A kelet-közép-európai régió erőssége alapvetően az adózási környezetben rejlik, illetve nincs lemaradása az EU-15 csoporthoz képest befektetővédelemben sem, a többi területen viszont a fejlett országok állnak jobban. Érdekesség, hogy Magyarország nem a fenti két területen mutatott jó teljesítménye miatt éllovas, a befektetővédelem területén ugyanis a inkább a gyengébbek között van (igaz, a szórás is kicsi).

Kimaradt szempontok is segítettek

Leginkább a kiegyensúlyozott teljesítmény miatt kerülhettünk a lista élére, ám megjegyzendő, hogy több helyen olyan mutatókban állunk jól, ahol vitatható a tényleges sikeresség. Például a figyelembe vett munkanélküliségi ráta alacsony ugyan, ám a megfigyelt mutatók közül kimaradt munkaerő-piaci inaktivitás kifejezetten magas.

A személyi jövedelemadó és a társasági adókulcs közötti különbség nem csupán az alacsony társaságiadó-terhelés miatt igen nagy, hanem az szja-határadókulcs szintje is magas. A szerzők egyébként maguk is megállapítják, hogy az adórendszer figyelembe vétele komoly nehézségekbe ütközik, mert nincsenek igazán egységesen alkalmazható mutatók.