Orbán
16 °C
26 °C

Már egy éve terv a költségvetési hivatal

2008.03.21. 07:38
Már egy éve, hogy Draskovics Tibor bejelentette: a kormány törvényjavaslatot terjeszt be a költségvetési felelősségről, illetve egy költségvetési hivatal felállításáról. A kétharmados törvényjavaslatok hónapok óta mozdulatnul hevernek a parlament előtt.

A vizitdíj miatti népszavazás miatt teljesen leállt az ellenzék és a kormány közötti kommunikáció a költségvetési felelősségről szóló törvényjavaslatról, az elmúlt másfél hónapban semmilyen egyeztetésre nem került sor - nyilatkoztak egybehangzóan a Napinak szocialista és fideszes politikusok.

A költségvetési hivatal felállítását, illetve az államháztartási tervezésről szóló új jogszabályok elkészítését egy évvel ezelőtt egy konferencián jelentette be Draskovics Tibor, akkor az államháztartási reformért felelős, ma már igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics éppen a konferenciára érkezett haza az Egyesült Államokból, ahol a kongresszus költségvetési hivatalának működését is tanulmányozta. Az akkori elképzelések szerint egy év alatt elkészült volna a törvény, így a napokban induló 2009-es költségvetési tervezést már az új szabályok szerint kezdhette volna meg a kormány.

A törvénycsomag része az alkotmány és az önkormányzati törvény módosítása, ám mindkettő kétharmados támogatást igényelne. Ráadásul a kormány tervei szerint a költségvetési szabályrendszert, illetve a költségvetési hivatal működését szabályozó törvényt is minősített többséggel kellene elfogadni annak érdekében, hogy azt később ne módosíthassa az aktuális kormánypárti többség.

Az ötletet elvileg a Fidesz is támogatja, annak ellenére, hogy már egy évvel ezelőtt is úgy látszott, ezzel majdani kormányuk kezét kötnék meg. Az egyeztetések legkomolyabb témája végül az önkormányzati törvény módosítása lett, amely az önkormányzatok eladósodását szorítaná az ellenzék szerint túl szigorú szabályok közé.

Az ötpárti egyeztetéseknek Sólyom László köztársasági elnök adott lendületet, amikor tavaly augusztusban a Károly-palotában az öt parlamenti párt frakcióvezetőjét rábírta a tárgyalásra - ezt az MDF kivételével mindegyik szereplő támogatta. Azóta a pártok szakértői több mint egy tucat alkalommal tárgyaltak a jogszabálytervezetekről, ám a népszavazási kampány miatt január óta leálltak a tárgyalások.

A három törvényjavaslatból álló javaslatcsomagot november eleje óta jegelik, a közeli tárgyalásra semmi esély. A szocialisták érdekeltek lennének a törvény gyors elfogadásában - az ugyanis javítaná a költségvetési elkötelezettség megítélését -, ám kétharmados támogatás hiányában a javaslatnak nincs sok értelme - tudtuk meg MSZP-s gazdaságpolitikusoktól. Vagyis egyelőre minden marad a régiben.