Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kóka és a nép

2005.07.01. 12:18
A Fidesz képviselői helyett a párt szavazói várták Kóka János gazdasági minisztert a pénteken délelőttre általa meghirdetett, a magyar gazdaság helyzetéről szóló vita helyszínén. A "nép" már érkezésekor, az utcán elkapta a minisztert, majd felkísérte a vita színhelyéül szolgáló terembe is, de itt a táblázatokkal illusztrált bevezető felénél, mintegy tíz perc után már betelt a pohár, és "ne a számokkal bűvészkedj", "éhezik a nép" kiáltásokkal hazavonultak. Előtte még helikoptert adtak a miniszternek, aki viszont plakátszépségversenyt hirdetett az ellene szóló transzparenseket cipelők között.
"Tudjuk, hogy van helikoptere, meg akartuk mutatni, hogy mi is tudunk venni egyet" - mondta a Kóka János által kezdeményezett vitára érkezett mintegy hatvanfős, táblákkal és egy magyar zászlóval felfegyverkezett tömeg egyik képviselője a miniszternek. A szépen becsomagolt játékhelikoptert Kóka kibontotta és megköszönte, ígérete szerint kislánya örömmel játszik majd vele.

Konspirációból jeles

"Nem, nem a polgári körök, miért, nem tudhatja mindenki, hogy itt van?" - hangzott az egyik felelet arra kérdésre, hogyan került a vitára az ellenzéki szavazótábor. Persze akadt olyan is, aki már majdnem válaszolt volna, de aztán észbe kapott: az egyébként nem túl szervezett, az eseményt inkább tüntetésnek felfogó csoport tagjai jellemzően kitértek a kérdések elől.


Kóka János
De a válaszok elől is: a vita voltaképpen még az utcán elkezdődött, ahol az akkor még csak tizenegynéhány fős tömeg a megélhetési gondokkal szembesítette a minisztert. Kóka a fizetések és a nyugdíjak vásárlóerejének a KSH adatai szerinti növekedésére próbált hivatkozni, de nehezen jutott szóhoz: gázáremelés, BKV jegyáremelés, kenyéráremelés, sorolta a nép, a bekiabálások szerint az egyébként jól szituáltnak látszó tömeg éhezik.

Javítani kell, de nem rossz a helyzet

A miniszter gazdasági helyzetértékelésben a tárca által a héten újsághirdetésekben is megjelentetett adatsorokat mutatta be, azt hangsúlyozva, hogy bár maga is kinevezése óta a versenyképesség javításáról beszél, és szükségesnek tartja ennek érdekében az államháztartás, az ellátórendszerek és az adórendszer reformját, ez nem jelenti azt, hogy a magyar gazdaság jelenleg rossz helyzetben volna. "Örömmel jelentem, hogy Magyarország az egyik legnagyobb gazdaságkutató intézet, az IMD versenyképességi ranglistáján öt helyet lépett előre egy év alatt" - mondta a miniszter. Kóka kiemelte, hogy a működő tőke beráramlását tekintve valamennyi szomszédos országot megelőztük, az idén az első negyedévben 1,09 milliárd euró értékű befektetés érkezett Magyarországra. Ugyancsak élen állunk akkor, ha ezt az összeget lakosságszámra bontva állítjuk szembe a szomszédos országok eredményével, és élen állunk akkor is, ha egy foglalkoztatottra jutó GDP alapján állítunk fel rangsort.

Mi ez a móka Kóka?

Kóka előadása alatt a közönség folyamatos bekiabálásokkal tudatta: a "nép nem érzi", hogy jobb lenne a helyzet, azt a kijelentést pedig, miszerint a magyar gazdaság helyzete nem rossz, hangos nevetés fogadta. A miniszter arra kérte az egybegyűlteket, hogy inkább tartsanak plakátszépségversenyt, de erre nem került sor. Mintegy tíz perc után a tömeg elunta a számokat és az adattáblákat, és haza indult. Az Index saját értékelése szerint egyébiránt a helikoptervonalat irodalmi vénával előtérbe helyező "Ki gépen száll K.O.-ka fölébe" felírat készítője lehetett volna a nem túl erős, zömmel a miniszter nevével játszó mezőny győztese, egyebek között a "Mi ez a móka Kóka" és a "Kókler Kóka" feliratot maga mögé utasítva.

A Fidesz már tegnap lemondta
"Egy, a parlament keretei között rendezett vitanap sokkal alkalmasabb arra, hogy a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos érvek és ellenérvek a lehető legsokoldalúbban, mind a négy parlamenti párt véleményét meghallgatva elhangozhassanak" - írta Áder János, a Fidesz alelnöke még csütörtökön Kóka Jánosnak, jelezve, hogy nem vesznek részt a miniszter által kezdeményezett vitán. A frakcióvezető ugyanakkor kezdeményezte, hogy "Propaganda és valóság, a magyar gazdaság helyzetéről" címmel még a július 4-i, hétfői ülésnapon tartson a parlament politikai vitanapot. Kóka ugyancsak tegnapi válaszában leszögezte, hogy bár több parlamenti vitanap is meddőnek bizonyult, a meghívás fenntartása mellett támogatja a vitanapra vonatkozó kezdeményezést is, azzal a feltétellel, hogy annak címe "Tények a magyar gazdaság helyzetéről" legyen.