Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kóka János szeretne összefogni Matolcsy Györggyel

2006.10.09. 13:18
Országgyűlési határozatot fogadtatna el Kóka János, amelyben mind az öt parlamenti párt hitet tenne a stabilizáció és a befektetések biztonsága mellett. A gazdasági miniszter összehívta a versenyképességi és a befektetői tanácsot, utóbbiban Matolcsy Györggyel, Varga Mihállyal vagy "bárki mással" együtt ülne le a befektetőkkel. A GKM-nek szóló ÁSZ-bírálatok szerinte elsősorban technikai kérdésekben születtek, az ellenzéki politikusok viszont azt mondják, kozmetikázták a valóságot.

Készüljön ötpárti nyilatkozat, amelyet országgyűlési határozatként fogadhatnak el - javasolta Kóka János a gazdasági bizottság hétfői ülésén. A gazdasági miniszter szerint ebben a nyilatkozatban mindenképpen szerepelnie kell a stabilizáció feltétlen szándékának, a magyarországi befektetések biztonságára törekvésnek és annak, hogy további befektetések ösztönzésével a politika mindent meg akar tenni a munkahelyekért, a gazdaság élénküléséért.

Tízmilliárdos egy százalékok

Az ÁSZ nem mérlegelhet
Bihary Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója a GKM-nél talált hibák minősítéséről azt mondta: a számvevőszéknek nincs mérlegelési lehetősége. Hogy a hibák jogszabályértelmezésből figyelmetlenségből vagy hozzá nem értésből fakadnak, azt egy belső, tisztázó vizsgálat tudja feltárni. Ezért az ÁSZ javasolták is a személyi felelősség vizsgálatát, hogy a miniszter jogszabályértelmezési eltérésről beszél, az feltehetően már egy vizsgálat eredményének köszönhető.

A gazdasági miniszter szerint súlyos ára van a belpolitikai bizonytalanságnak - a devizaadósoknak a forint minden egyszázalékos leértékelődése 27,5 milliárdba, csak a költségvetésnek a jegybanki kamatemelés minden 1 százaléka 30 milliárdba kerül -, ezért sürgette, hogy valamennyi politikai erő nyilvánítsa ki: nincs nézetkülönbség a stabilitásról és a befektetésösztönzésről, még ha arról van is, hogy ez milyen eszközökkel történjen, és ki hajtsa azt végre.


Matolcsy György
A közös politikai nyilatkozat segítené a következő hetek-hónapok tengerentúli és délkelet-ázsiai üzleti központokkal folyó tárgyalásait, mondta Kóka.

A miniszter bejelentette azt is: kezdeményezte a befektetői és a versenyképességi tanácsok összehívását. Kérte, hogy az ellenzéki oldal jelöljön valakit, "Matolcsy Györgyöt, Varga Mihályt vagy bárki mást", akivel együtt leülhetnek a befektetőkkel, hogy meggyőzzék őket: biztonságos az ország, érdemes továbbra is idehozni a működőtőkét, itt fejleszteni a meglévő gyártó kapacitást. Az ellenzéki politikusok közreműködését kérte a versenyképességi tanácsban is, ahol a hosszabb távú gazdaságpolitikai koncepciót készítenének.

Latorcai: becsapás, kozmetikázás

A gazdasági miniszter arról nem beszélt, hogy a minisztérium elszámolásait súlyosan kifogásoló számvevőszéki jelentés mennyire ássa alá a befektetők bizalmát - tette szóvá Latorcai János. A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ-jelentés szerint a beszámoló "nem ad a valóságnak megfelelő képet", kozmetikázza a valóságot.

Visszatartották a vállalkozások pénzét, becsapták a közvéleményt és az Országgyűlést azzal, hogy nem szabályosan könyveltek, ez a miniszter felelőssége - állította Latorcai. Az MDF-es Vass János ehhez azt tette hozzá, Magyarország nemzetközi megítélését a kormánypártok nyilatkozatai és a minisztériumok gazdálkodása alapozza meg, így fontos lenne, hogy a GKM ne kozmetikázzon, az elszámolásoknál tűnjenek el a technikai kiigazítások.

Kóka és a számviteltechnika


Kóka János
A miniszter szerint ugyanakkor az ÁSZ csak két nagyobb tételt kifogásolt, és mindkét esetben jogértelmezési vita okozta az eltérést a gazdasági tárca és a számvevők véleménye között. Az egyik ilyennek azt a 38,5 milliárdos, egy befejezetlen útberuházáshoz kapcsolódó tételt említette, ahol az volt a kérdés, hogy azt a célelőirányzat fejezeti sorában, vagy a költségvetési intézmény mérlegében kell-e kimutatni. A másik az M5-ös rendelkezésre állási díja volt, ahol szintén nem a pénz felhasználását kritizálták, a vita arról szólt, hogy az felhalmozási vagy működési kiadás-e.

A további, egyebek mellett a célelőirányzatokból teljesített késedelmes kifizetésekkel és a MÁV tőkeleszállítás előtti tőkeemelésével kapcsolatos kritikákra azt mondta: az ÁSZ konkrét megállapításainak rendezésére az intézkedési tervet elkészítette a minisztérium, arról egyetértés van a GKM és a számvevőszék között. A minisztérium emellett továbbra is konzultál a számvevőszéki szakértőkkel - mondta a miniszter.

Keretbe