Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kóka János: A pannon pumán felülkerekedett a hun hiéna

2006.11.10. 07:48
A politika túl sokat költött támogatásokra, nyugdíjakra, a bürokrácia fenntartására. Ezermilliárdokkal többet, mint amit megengedhetett volna, mondta Kóka János a Világgazdaságnak.

"Úgy tűnik, a pannon pumán felülkerekedett állandó társa, a hun hiéna. Az energiánk nagy része elpocsékolódik a politikai és a presztízsharcokban" - nyilatkozta a Világgazdaságnak adott interjújában Kóka János. A gazdasági miniszter szerint "ahogy a választásokat megelőző másfél év, úgy az elmúlt időszak sem kedvezett annak, hogy nekimenjünk azoknak a dolgoknak, amelyeket sok-sok éve tologatunk magunk előtt. Kampányok, választások követték egymást - a folyamatos harc időszaka volt." De most már elindultak a reformok, és reméli, hogy visszafordíthatatlanul.

A miniszter azt mondja, a magyar közigazgatás, az állam gátolja az ország versenyképességét. Ezermilliárdokkal költött többet az ország, mint amit megengedhetett volna magának. Eközben a gazdaság jól teljesített. Kóka még most is lát esélyt a konszenzusra, de ehhez a politikának visszább kellene húzódnia. Döntően a civil és az üzleti szféra, az értelmiség szerepvállalásától függ, hogyan ítélik majd meg a leendő történészek korunkat.

Felületesen és tapogatózva

"Vannak az ellenzéknek olyan, általam nagyra becsült képviselői, akikkel, még ha felületesen is, még ha tapogatózva is, de lehetséges valamiféle konzultáció - válaszolta arra a kérdésre, hogy a színfalak mögött történik-e kísérlet együttműködésre. - Az kell, hogy az önmegsemmisítő üzemmódból átkapcsoljunk egy bizalomébresztő üzemmódba. Ez mágnesként vonzza a tőkét, a figyelmet, a sikert."

A GKM költségvetése kapcsán kijelentette, hogy működési költségekre kevesebb jut, a tárcánál és háttérintézményeinél 1100 emberrel csökkentett létszámmal és 15 milliárd forinttal olcsóbban szolgáltatnak. Nagyon sok viszont a kedvező elem, például a vasúti reformhoz már nemcsak a politikai elkötelezettség van meg, hanem a pénz is, a korábbi 50 helyett 210 milliárd jut erre a célra.

Elvesztik a kontrollt

Utóbbit részletezve kifejtette, hogy a MÁV Cargót privatizálják, a tanácsadói pályázat kiírása folyamatban van. Átfogó intézményi reform lesz. A cél, hogy az vezessen, aki ért hozzá. A 160 milliárdos veszteséget 40 milliárddal csökkentjük, egységes rendszerbe fogjuk a tömegközlekedési szolgáltatókat. Rengeteg igazgatósági, felügyelőbizottsági tagság szűnik meg, sokan nagyon nagy fejlesztési pénzek feletti kontrollt veszítenek el.

Ami a gázárakat illeti, nem számítok jövőre jelentős emelkedésre - mondta még. De ennek nincs köze ahhoz, hogy a fogyasztónak mennyit kell majd fizetnie. Ma a meghirdetett gázárak a világpiaci ármozgásokhoz kötődve alakulnak. Az államnak csak ott van beavatkozási lehetősége, hogy mennyit fizet ki a fogyasztó. Ma százból 62 forintot, az állam 38-at. Az alapelv ugyanakkor az, hogy a dolgokért annyit kell fizetni, amennyibe azok kerülnek.