Piroska
-2 °C
5 °C

Kóka János a visszaállamosítás veszélyeire figyelmeztetett

2005.12.30. 15:23
A magyar gazdasági miniszter az osztrák APA hírügynökségnek nyilatkozott.
A lehetséges visszaállamosítás veszélyeire hívta fel a figyelmet Kóka János gazdasági miniszter az osztrák APA hírügynökségnek adott interjúban, utalva arra, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök több ízben is kilátásba helyezte: választási győzelme esetén ismét állami tulajdonba vennék a már magánkézbe adott vállalatokat.

Kóka kitért arra, hogy a vállalatok visszaállamosításáról folyó politikai vita elriaszthatja a külföldi befektetőket, miközben a térségben igen kemény harc folyik a külföldi tőkéért. A miniszter leszögezte, hogy a külföldi vállalatok képezik a magyar gazdaság gerincét, az export 70 százalékát, s a magyar GDP több mint felét adják.

"Bízom abban, hogy Orbán Viktor maga sem gondolja komolyan tőke-és privatizációellenes, a külföldi tőke ellen irányuló kirohanásait" - mondta Kóka, utalva arra, hogy a FIDESZ kormányzása idején, 1998-2002 között egyetlen visszaállamosítást sem valósított meg. A miniszter az interjúban szólt arról is, hogy bár Magyarországnak jók a gazdasági mutatói, szükség van reformokra: az állami apparátus "pazarló, bürokratikus és túldimenzionált", felemészti azokat az erőforrásokat, amelyeket a gazdaság fejlesztésére, a szociális feladatok ellátására kellene fordítani.

A reformok területei között említette az egészség- és oktatásügyet, az állami és önkormányzat igazgatási munkát. Kóka szerint "szükség van egy új politikai nemzedékre, amely nemcsak meggyőződve van a változtatások szükségességéről, hanem azokat meg is tudja valósítani".