Auguszta
-4 °C
2 °C

Kóka: Nincs napirenden az árfolyamsáv eltörlése

2007.06.20. 17:57
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint nincs napirenden a forint árfolyamsáv eltörlésének kérdése. "Elméleti lehetõségként beszéltem a forint árfolyamsávja és az infláció letörése közötti konfliktusról, a kérdés nincs napirenden, de gazdasági miniszterként valóban azt szeretném, ha a döntéshozók meghallgatnák ebben az ügyben a gazdaság szereplõit" - nyilatkozta szerdán telefonon a miniszter, miután a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatát többen úgy értelmezték, hogy a forint árfolyamsáv eltörlése mellett érvelt. Az euró ára 247,50 forintig csökkent napközben.

"Tévesek azok a közlések és interpretációk, hogy a forint árfolyamsávjának eltörlése mellett érvelnék, a Bloomberg interjúból is egyértelmûen kiderül, hogy elméleti lehetõségként nyilatkoztam az árfolyamsáv és az infláció letörése közötti esetleges konfliktusról" - mondta Kóka.

Nem közömbös a téma

A miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a gazdaság szereplõi számára nem közömbös a téma, hiszen az export versenyképességét nagymértékben befolyásolja a forint árfolyamának alakulása. Éppen ezért vetette föl, hogy a döntéshozók hallgassák meg a gazdaság szereplõit, így föltérképezve, hogy az árfolyam ingadozása a különbözõ szektorokban milyen kockázatokkal járhat.

Kóka a Bloombergnek kedden adott és a hírügynökség által szerdán közölt nyilatkozatában azt mondta, hogy az árfolyamkorlát megköti az MNB kezét az infláció mérséklésében. A Bloomberg megfogalmazása szerint a gazdasági miniszter csatlakozott azokhoz, akik szerint konfliktus jöhet létre a forintsáv adta lehetõség és a jegybank inflációs célkövetõ rendszere között.

Veres szerint sincs napirenden az árfolyamsáv eltörlése

"Szívesen látnék egy kerekasztal-megbeszélést politikacsinálók részvételével arról, hogy mit is tehetnénk közösen az infláció lassítását biztosító feltételek javításáért" - mondta a miniszter a hírügynökségnek.

A Bloomberg idézte Simor András MNB-elnök korábbi kijelentését, miszerint a forintárfolyam felszabadítása nélkül is van lehetõség az infláció mérséklésére.

Veres János pénzügyminiszter pedig a közelmúltban kifejtette, hogy az árfolyamsáv eltörlése nem "tabutéma", de nincs napirenden.

2011 és 2013 között csatlakozunk az euróövezet

A forint jelenleg a középárfolyamtól számítva plusz/mínusz 15 százalékos sávban (240,01 és 324,71 forint között) ingadozhat az euróval szemben. Ha a magyar valuta szabadon lebegne, akkor kereskedõk szerint gyors erõsödésnek indulna, és az importárak csökkenése révén mérséklõdne az infláció.

Az euró bevezetésének várható idõpontjáról Kóka János azt mondta, hogy Magyarország szerinte 2011 és 2013 között csatlakozhat az euróövezethez, és céldátum megjelölésére 2009-ben lesz mód.

Erõsödéssel reagált a forint

A kedvezõ fejlõdõ piaci hangulat hátszelében a Kóka-nyilatkozat segítségével a forint/euró árfolyam napon belül 247,50-ig, a dollárral szembeni árfolyam 184,50-ig süllyedt délután háromig. Ilyen erõs a magyar fizetõeszköz május vége óta nem volt.

A sáveltörlés elméleti lehetõségként ugyan már korábban is többször felmerült, miután a sáv például jelenleg is komoly dilemma elé állítja a jegybankot: a forint egyfelöl a magas hazai kamatnak köszönhetõen is túl erõs, legalábbis közel van a sávszélhez. Miközben ez kamatvágást indokolna, ha a jegybank – ahogy azt hangsúlyozza, és ahogy azt a modern monetáris politika megkívánja – kizárólag az inflációs célkitûzéssel, és a pénzromlás jelenlegi magas ütemére van tekintettel, a vágás távolról sem szükségszerû, még akkor sem, ha az erõs árfolyam pozítivan hat az inflációra is.

A sáveltörlés lehetõsége március-áprilisban sokat tett hozzá a forint erejéhez, mivel a lépés esetleges meghozatalától a piac egyértelmûen a jelenlegi, 240-es szél alatti euró árra számított. Ugyanakkor éppen az ez irányú spekulációk kivédése miatt is kerülhetett le több elemzõ szerint a lépés a napirendrõl, mivel annak meghozatalára egy csendesebb idõszak kedvezõbb, a bejelentés váratlansága fontos a túlerõsödés elkerülésére. (A túl erõs forint rontja az exportáló vállalkozások helyzetét, ezen keresztül a gazdasági növekedést.) Ugyanakkor azt, hogy a nyáron, vagy 2008-ban sor kerülhet a lépésre, sokan ma sem zárják ki.