Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kóka nem garantálna nagy nyereséget

2006.02.17. 10:08
Az állampapírok hozama körül tudom elképzelni a megépítendő stratégiai gáztározók garantált nyereségét, mondta a Népszabadságnak Kóka János gazdasági miniszter.
A kormány a közeljövőben pályázatot ír ki a megvalósításra. Az érdeklődők között van az orosz Gazprom, a Mol, a német E.On Ruhrgas, illetve a magyar gázpiacon szintén jelen lévő Emfesz is, írta a Népszabadság.

A parlament utolsó, hétfői ülésnapján elfogadott törvény alapján 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter stratégiai gáztározót kell kialakítani a már kimerült hazai mezőkön. Ebből naponta legalább húszmillió köbméter lesz kinyerhető, tehát télen hatvan napig lesz képes biztosítani a napi szükségletek mintegy negyedét.

A honi stratégiai gáztározás hasonló elvek alapján működik majd, mint a már jól kiépült stratégiai kőolajtárolás. E készletek felett a - névleg a "piaci szereplők" tulajdonában lévő - Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetség (KKKSZ) rendelkezik, amely jórészt magáncégektől bérli a tárolókapacitást, a költségeket pedig a piaci szereplők közvetítésével a mindennapi üzemanyag-vásárlók állják. A készletek felszabadításáról a gazdasági miniszter dönt.