Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kóka: a befektetők bíznak Magyarországban

2006.10.03. 19:00
A befektetők továbbra is bíznak Magyarországban abban, hogy a kormány végigviszi a stabilizációs és reformintézkedéseket, eredményesen használja fel az infrastruktúra fejlesztésére az európai uniós forrásokat - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter újságírói kérdésre válaszolva az észak-rajna-vesztfáliai üzletemberekkel tartott keddi budapesti találkozót követően.

A miniszter szerint a kormány és a kormányprogram pénteken megkapja a parlamenttől a szükséges megerősítést, az ellenzék pedig a parlamentet használja majd a politikai csaták megvívására. Nem lehet olyan politikai forgatókönyv, amely letérítené a kormányt a stabilizáció és a reformok útjáról - hangsúlyozta a miniszter.

Nem biztos, hogy jelölteti magát Kóka SZDSZ-elnöknek

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: korai még arról beszélni, hogy jelölteti-e magát az SZDSZ elnöki posztjára. Most annyit mondhat el, hogy Kuncze Gábort kívánja rábeszélni a maradásra. A kormány stabilizációs és reformterveiről szólva a miniszter elmondta, ezek lényegében a rendszerváltás előtti béklyók lerázását jelentik az államigazgatásban, az egészségügyben, a szociális berendezkedésben.

A stabilitás egyrészt a gazdaság további eredményes fejlődéséhez, az európai uniós források sikeres felhasználásához szükséges. A magyar gazdaság fejlődése hosszabb időszak átlagában meghaladja a 4 százalékot, jelentős az ipari termelés fejlődése, a Magyarországra érkező működő tőke nagysága, az export dinamizmusa.

Kóka: kedvezőek a befektetési lehetőségek

Magyarországon kedvezőek a befektetési körülmények - mutatott rá a miniszter az üzletembereknek. A szabályozást, az üzleti környezetet, az ügyintézést eddig is lényegesen egyszerűsítették, s erre törekednek a jövőben is. Az európai uniós források lényeges fejlesztést tesznek majd lehetővé a vasúti, a közúti, az energetikai infrastruktúrában - hangsúlyozta a miniszter.

Fontosabb, hogy Magyarország egy stabil gazdasági pályán érkezzen az euróövezetbe, mint az, hogy már most megnevezze a belépés pontos dátumát - mondta a miniszter. Szavai szerint feltehetően 2009-ben lesz Magyarország abban a helyzetben, hogy döntsön az euróbevezetés dátumáról. Érzékeltette, hogy szerinte az euróövezethez csatlakozás 2011 és 2013 között lesz lehetséges.