Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Erre az évre is megígérték az új energiastratégiát

2007.02.28. 00:17
Hamarosan közzéteszik az új magyar energiastratégiát – ígéri ebben az évben is a gazdasági minisztérium. A tárca már 2005 augusztusában ennek előkészítéséről beszélt. Idén két törvénymódosítást ígérnek, miközben a német EU-elnökség idején Brüsszel is jobban figyel az energiapolitikára. Kóka János szerint az Európai Unió eddig elmulasztotta, hogy válaszokat adjon a kihívásokra, és felkészüljön az orosz gáz- és kőolajimport problémáira.

Az új magyar energiastratégia tervezetének belső közigazgatási egyeztetése után a dokumentum várhatóan egy hónap múlva nyilávnos lesz – mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára az MTI-nek kedden egy nemzetközi energetikai konferencián Budapesten.

A szakállamtitkár szerint a nyilvános vita után a lehető leghamarabb az országgyűlés elé kerül a stratégia, amelyről még az idén döntés születhet. A minisztérium 2005. augusztusában már arról tájékoztatott minket, hogy "17 munkacsoport dolgozik az új energiakoncepció alapjául szolgáló munkaanyagokon".

Aztán tavaly januárban Kóka János mondta azt egy kormányszóvivői tájékoztatón: "azt szeretném elérni, hogy hozzuk előre első negyedév végére – tehát március 31-ig – az energiastratégia véglegezését". Aligha 2007. március 31-re gondolt a fészekrakó miniszter, de most úgy tűnik, talán akkorra lesz energetikai koncepció.

Törvénymódosításokra készül a kormány

Felsmann a műegyetemen rendezett energiaszimpóziumon bejelentette azt is, hogy idén elkészül a gázpiacról és a villamosenergiáról szóló törvények módosítása az unió által megkövetelt piacnyitás szellemében. Ez gyakorlatilag új törvények életbe léptetését jelenti. Akcióprogramok is indulnak idén az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások népszerűsítésére.

A szakállamtitkár az új stratégia kapcsán fontosnak tartotta, hogy Magyarország diverzifikálja energiapolitikáját, vagyis az ellátás biztonságát különböző energiahordozókra építse, és csökkentse a földgáztól való függést. A földgáz esetében ezen belül a szállítási forrásokat is diverzifikálni kell, mondta Felsmann, kiemelve: az elmúlt bő egy évtizedben ötven százalékkal nőtt hazánk energiafüggősége.

Kóka az EU mulasztásáról beszélt

Kóka János gazdasági miniszter arról beszélt a konferencián, hogy a gázártámogatási rendszer átalakítása nem az utolsó, hanem az első lépés volt az energiapolitikai paradigmaváltáshoz, amelyen Magyarországnak az elkövetkező években végig kell mennie. A környezet- és energiatudatosság Magyarországon ma mélyen az európai uniós szint alatt van, mondta Kóka.

A miniszter szerint egyébként az Európai Unió súlyos mulasztást követett el, hiszen csak most akar egységes energiapolitikát kialakítani, csak most beszél az energiáról, amikor már két sokk is érte a kontinenst. Kóka az idei és tavalyi orosz-ukrán, valamint az orosz-belorusz földgáz-, illetve kőolaj-szállítási vitákra utalt ezzel. Korábban az unió nem készült fel a hasonló helyzetekre, derült ki szavaiból.

A miniszter a földgázellátásban tavaly, a kőolajellátásban pedig az idén tapasztalt ellátási zavarokra utalva hangoztatta: két krízis nyitotta fel Magyarország szemét, hogy a volt Szovjetunió felől érkező energia nem korlátlan, nem olcsó, és azt nem lehet büntetlenül pazarolni.

Sorsdöntő év

Közös európai energiapolitikára, sőt energia-külpolitikára van szükség – hangoztatta Matthias Machnig, a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium államtitkára a konferencián. Machnig szerint 2007 sorsdöntő év lehet az energiapolitikában, hiszen most az Európai Bizottság és a soros elnöki tisztet betöltő Németország is nagy jelentőséget tulajdonít ennek a kérdésnek. Az államtitkár úgy vélte, a következő évtizedekben Németország élen járhat a környezetvédelmi technológiákban, és elsőként fejleszthet ki széndioxid-mentes szénerőműveket.

Ezek a létesítmények nem bocsátanának ki széndioxidot, vagyis az üvegházhatást fokozó gázt. Az államtitkár úgy véli, 2050-ig Európában 12 ilyen létesítmény készülhet el, és Németország ezeket a technológiákat később akár exportálhatja, például a hatalmas széntartalékokkal rendelkező USA-ba vagy Kínába.

Megújuló energiaforrások 2020-ban

Az Európai Unió 2020-ra a megújuló energiaforrások arányát 20 százalékra, a biodizel arányát az üzemanyag felhasználásban minimum 10 százalékra kívánja növelni – mondta kedden Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén.

Az EU illetékes miniszteri tanácsa február 15-én fogadott el ajánlást az EU energiatermelésének 2020-ig történő alakításáról, amelyben a megújuló energiaforrások arányát 20 százalékra, a bioüzemanyagok (biodízel) arányát az üzemanyag felhasználásban minimum 10 százalékra kívánja növelni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?