István, Vajk
19 °C
33 °C

Erre az évre is megígérték az új energiastratégiát

2007.02.28. 00:17
Hamarosan közzéteszik az új magyar energiastratégiát – ígéri ebben az évben is a gazdasági minisztérium. A tárca már 2005 augusztusában ennek előkészítéséről beszélt. Idén két törvénymódosítást ígérnek, miközben a német EU-elnökség idején Brüsszel is jobban figyel az energiapolitikára. Kóka János szerint az Európai Unió eddig elmulasztotta, hogy válaszokat adjon a kihívásokra, és felkészüljön az orosz gáz- és kőolajimport problémáira.

Az új magyar energiastratégia tervezetének belső közigazgatási egyeztetése után a dokumentum várhatóan egy hónap múlva nyilávnos lesz – mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára az MTI-nek kedden egy nemzetközi energetikai konferencián Budapesten.

A szakállamtitkár szerint a nyilvános vita után a lehető leghamarabb az országgyűlés elé kerül a stratégia, amelyről még az idén döntés születhet. A minisztérium 2005. augusztusában már arról tájékoztatott minket, hogy "17 munkacsoport dolgozik az új energiakoncepció alapjául szolgáló munkaanyagokon".

Aztán tavaly januárban Kóka János mondta azt egy kormányszóvivői tájékoztatón: "azt szeretném elérni, hogy hozzuk előre első negyedév végére – tehát március 31-ig – az energiastratégia véglegezését". Aligha 2007. március 31-re gondolt a fészekrakó miniszter, de most úgy tűnik, talán akkorra lesz energetikai koncepció.

Törvénymódosításokra készül a kormány

Felsmann a műegyetemen rendezett energiaszimpóziumon bejelentette azt is, hogy idén elkészül a gázpiacról és a villamosenergiáról szóló törvények módosítása az unió által megkövetelt piacnyitás szellemében. Ez gyakorlatilag új törvények életbe léptetését jelenti. Akcióprogramok is indulnak idén az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások népszerűsítésére.

A szakállamtitkár az új stratégia kapcsán fontosnak tartotta, hogy Magyarország diverzifikálja energiapolitikáját, vagyis az ellátás biztonságát különböző energiahordozókra építse, és csökkentse a földgáztól való függést. A földgáz esetében ezen belül a szállítási forrásokat is diverzifikálni kell, mondta Felsmann, kiemelve: az elmúlt bő egy évtizedben ötven százalékkal nőtt hazánk energiafüggősége.

Kóka az EU mulasztásáról beszélt

Kóka János gazdasági miniszter arról beszélt a konferencián, hogy a gázártámogatási rendszer átalakítása nem az utolsó, hanem az első lépés volt az energiapolitikai paradigmaváltáshoz, amelyen Magyarországnak az elkövetkező években végig kell mennie. A környezet- és energiatudatosság Magyarországon ma mélyen az európai uniós szint alatt van, mondta Kóka.

A miniszter szerint egyébként az Európai Unió súlyos mulasztást követett el, hiszen csak most akar egységes energiapolitikát kialakítani, csak most beszél az energiáról, amikor már két sokk is érte a kontinenst. Kóka az idei és tavalyi orosz-ukrán, valamint az orosz-belorusz földgáz-, illetve kőolaj-szállítási vitákra utalt ezzel. Korábban az unió nem készült fel a hasonló helyzetekre, derült ki szavaiból.

A miniszter a földgázellátásban tavaly, a kőolajellátásban pedig az idén tapasztalt ellátási zavarokra utalva hangoztatta: két krízis nyitotta fel Magyarország szemét, hogy a volt Szovjetunió felől érkező energia nem korlátlan, nem olcsó, és azt nem lehet büntetlenül pazarolni.

Sorsdöntő év

Közös európai energiapolitikára, sőt energia-külpolitikára van szükség – hangoztatta Matthias Machnig, a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium államtitkára a konferencián. Machnig szerint 2007 sorsdöntő év lehet az energiapolitikában, hiszen most az Európai Bizottság és a soros elnöki tisztet betöltő Németország is nagy jelentőséget tulajdonít ennek a kérdésnek. Az államtitkár úgy vélte, a következő évtizedekben Németország élen járhat a környezetvédelmi technológiákban, és elsőként fejleszthet ki széndioxid-mentes szénerőműveket.

Ezek a létesítmények nem bocsátanának ki széndioxidot, vagyis az üvegházhatást fokozó gázt. Az államtitkár úgy véli, 2050-ig Európában 12 ilyen létesítmény készülhet el, és Németország ezeket a technológiákat később akár exportálhatja, például a hatalmas széntartalékokkal rendelkező USA-ba vagy Kínába.

Megújuló energiaforrások 2020-ban

Az Európai Unió 2020-ra a megújuló energiaforrások arányát 20 százalékra, a biodizel arányát az üzemanyag felhasználásban minimum 10 százalékra kívánja növelni – mondta kedden Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén.

Az EU illetékes miniszteri tanácsa február 15-én fogadott el ajánlást az EU energiatermelésének 2020-ig történő alakításáról, amelyben a megújuló energiaforrások arányát 20 százalékra, a bioüzemanyagok (biodízel) arányát az üzemanyag felhasználásban minimum 10 százalékra kívánja növelni.