Csongor
0 °C
9 °C

Megkezdődik a Köki-beruházás

2008.02.26. 07:26
Kétszáz üzlet és szolgáltatóegység létesül a kőbánya-kispesti új bevásárlóközpontban, melynek építését most kezdték meg.

Hosszú hónapok után a napokban ismét munkagépek tűntek fel a kőbánya–kispesti közlekedési csomópont közelében előzetesen megtisztított területen. A beruházó R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt. egy bruttó 63 ezer négyzetméteres bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató-épületegyüttest (Köki Terminál) húz fel, illetve teljesen átalakítja az egész közlekedési csomópontot a 25 milliárd forint értékű beruházással.

A tervek szerint a központban közel 200 üzlet kap majd helyet, lesznek irodahelyiségek, ügyfélszolgálatok, éttermek, kávézók és egyéb szórakoztatóegységek is. Az új központ jelentős – ha nem is közvetlen – konkurenciája lehet a közvetlen közelbe tervezett Neo Centernek és a több mint 11 éve működő, jelenleg bővítés előtt álló Eurocenternek, feltétlenül ellencsapásra/taktikai váltásra kényszerítve e két központ fejlesztőjét és üzemeltetőjét. Feltehetően mind az előbbiben, mind az utóbbiban olyan bérlői összetételt alakítanak majd ki, amely érzékelhetően megkülönbözteti őket a Kökitől és a másik központtól is.

A Köki beruházója szerint a későbbi barkácsáruház (értesülésünk szerint az Obi költözik oda az Europark mellől) telkén egy ideiglenes P+R parkoló épül, ezt várhatóan április közepén vehetik birtokba az autósok. Ezt követően a buszvégállomás átkerül a jelenlegi P+R parkoló helyére. Ez utóbbi két építési munkálatot a Strabag végzi. Mindeközben az új épületegyüttes építése is elkezdődhet, a munka várható befejezése 2009. III. negyedévére esik – adta hírül a társaság, ám azt egyelőre nem közölte, hogy magának a központnak a kivitelezését fővállalkozóra bízza.

Két és fél évvel ezelőtt még 2008 nyara volt a céldátum, ám az önkormányzat csak 2006-ban fogadta el a rendezési tervet, és vélhetően csak a legutóbbi időkben sikerült beszerezni az összes engedélyt. Egyelőre nem tudni, mekkora a saját erő és a hitel aránya, az R-Co érdeklődésünkre azt közölte, hogy ez nem nyilvános. Elárulta viszont, hogy az irodáknál 12,5, az üzleteknél pedig 30–35 euró között lesz a havi bérleti díj négyzetméterenként. Az R-Co 2005 decemberében ötoldalú megállapodás keretében vállalta, hogy nemcsak egy multifunkcionális bevásárló- és szórakoztató-központot épít, hanem többféle tömegközlekedési eszközzel megközelíthető közlekedési csomópontot, és egyben új városrészcentrumot is létrehoz a kerületben. Naponta átlagosan 60 ezer ember és mintegy 65 ezer gépkocsi halad át a csomóponton, illetve annak közvetlen közelében.

A fejlesztő reményei szerint ez – az irodákban és üzletekben dolgozókkal együtt – elegendő látogatói forgalmat generálhat a központban. A Köki másik két, földrajzilag igen közeli versenytársának beruházója már több nagyobb ingatlanpiaci projekten van túl, illetve egyszerre több szegmensben is fejlesztéseket végez. A 2005-ben – kifejezetten a kőbánya–kispesti projektre alapított – R-Cónak ez lesz az első jelentős beruházása, a cég honlapja szerint később más fejlesztésekben is részt vállalhat.