Mátyás
-6 °C
1 °C

Nevezni egy szál kolbásszal lehet

2001.09.25. 15:32
A helyi kolbászkészítési hagyomány jegyében október 20-a és 23-a között ötödik alkalommal rendezik meg a viharsarki megyeszékhely sportcsarnokában a Csabai Kolbászfesztivált. A jelentkezőket a savanyúságos versenyre is várják.
A száraz kolbász versenyre természetes és műbélbe töltött termékeikkel húsüzemek, magánszemélyek, kolbászt árusításra vagy saját fogyasztásra készítők egyaránt jelentkezhetnek.

A nevezési díj egy szál kolbász, amelyet október 18-19-én kell leadni Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában, vagy postai úton megküldeni a csabai Kolbászklub Egyesületnek.

Hordóban eltett savanyúsággal nevezni nem lehet

A Csabai Szlovákok Szervezetének közreműködésével sorra kerülő országos savanyúságversenyre befőttes üvegben eltett üzemi és házi előállítású készítményekkel lehet nevezni; nem fogadják el a hordóban eltett és utóbb üvegbe átrakott savanyúságokat.

A savanyúságversenyre üzemektől szakiskolákon át háziasszonyokig bárki jelentkezhet, a nevezési díja fajtánként két üveg savanyúság az előállítás leírásával; ezeket október 18-19-én kell majd leadni a Szlovák Kultura Házában.

A győztesek jutalma

A fesztivál két versenyére beküldött termékeket a csabai kolbászvásárban kiállításon mutatják be, a legjobbak értékes díjakat nyernek.

A kolbászhagyományokat őrző európai nemzeteket is várják a viadalra

A Csabai Kolbászfesztiválokon a helyszíni kolbászkészítő verseny aratja mindig a legnagyobb közönségsikert, s e viadal az elmúlt években nemzetközivé szélesedett a nagy kolbászhagyományokat őrző európai nemzetek képviselőinek részvételével.

A rendezők csak asztalt, kolbászhúst és belet adnak

Az ötödik csabai kolbászvásárra is meghirdették a rendezők - a Csabai Rendezvényiroda Bt., valamint a helyi Kolbászklub Egyesület - a kolbászkészítő versenyt, amelyben háromtagú csapatok vehetnek részt.

A csapatoknak a helyszínen átvett tíz-tíz kiló húsból kell két óra alatt sütni való kolbászt készíteniük. A rendezők adják az asztalt, a kolbászhúst, a töltéshez szükséges belet.

A versenyzők viszik a hagyományos kézi darálót és kolbásztöltőt, a fűszereket, és a munkálatokhoz szükséges eszközöket (például a kést, és a műanyag vágódeszkát), valamint a fehér hentesköpenyt vagy kötényt.

Közéleti kolbászhús-darálók, -ízesítők és -töltők megjelenésére is számítanak

Az október 22-i kolbászkészítő verseny szervezői az idén is számítanak jeles közéleti személyiségek részvételére a látványos kolbászhús-daráló, kolbászízesítő és kolbásztöltő viadalon.

A közönség pedig megeheti

A közönség a különböző kóstolók s a lacikonyhák jóvoltából meg is ízlelheti a viharsarki ételkülönlegességeket.