Oszkár
20 °C
29 °C

Stagnálás után növekedés a kölcsönzőknél

2003.08.07. 09:46
A kölcsönzők fele vidókazettát ad bérbe, ezt követi a menyasszonyi és egyéb ruha kölcsönzése. A legtöbb üzlet Budapesten működik. Évente a hálózat mintegy egyhatoda cserélődik.
Az elmúlt év végén 2.950 kölcsönzőhely működött az országban, 123 üzlettel, azaz 4,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából. A KSH adatai szerint 2002 folyamán a területileg illetékes önkormányzatok 577 új kölcsönzőhely üzemeltetésére szóló működési engedélyt adtak ki, illetve 454-et vontak vissza. Az éves növekedési ütem, a tavalyi évben kezdődő tendenciát követve, a megelőző évek lassulása után tovább gyorsult.

A KSH kimutatása alapján az elmúlt három évben a kölcsönzőhelyek száma Magyarországon összességében 10,9 százalékkal bővült. A növekedés mögött az áll, hogy több kölcsönzőhelyet nyitottak, és kevesebben zártak be az elmúlt egy évben. Évente a hálózat mintegy egyhatoda cserélődött.

A videókazetta és a menyasszonyi ruha megy

A legtöbb, 487, illetve 350 kölcsönzőhely Budapesten és Pest megyében, míg a legkevesebb, 40, 54 valamint 62, Nógrád, Heves és Tolna megyében volt található. A legtöbb kölcsönzőhely a főváros mellett a megyeszékhelyeken és az idegenforgalmi szempontból kiemelt településeken működött.

Az elmúlt év végén főtevékenységük szerint a kölcsönzők 90,2 százaléka személyi használatú és háztartási cikk, 6,9 százaléka közúti gépjármű, 2,9 százaléka pedig egyéb jármű bérbeadásával foglalkozott.

A kölcsönzők több mint fele, 50,5 százaléka videokazetta, 15,4 százaléka menyasszonyi és egyéb ruha, 5,4 százaléka gép és szerszám, 4,7 százaléka sportszer, 3,7 százaléka játék, 1,1 százaléka utánfutó, lakókocsi és kismotor bérbeadásával foglalkozott. A műszaki cikkek és a háztartási cikkek bérbeadásával foglalkozó kölcsönzők részaránya egyaránt 1-1 százalék alatt maradt.