Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Rosszul jár, aki rosszul keres?

2002.06.07. 10:00
Összesen 250 milliárd forintos költségvetési módosításról szavaz ma a kormány - írja a Világgazdaság. A közalkalmazottak 50 százalékos béremelése átlagosan teljesül szeptembertől: aki minimálbért keres, az csak a havi 9 ezer forintos adójóváírással gazdagodik.
Összesen 250 milliárd forinttal módosítja a kormány az idei költségvetést - tudta meg a Világgazdaság. Ma döntenek a miniszterek az 50 százalékosként bejelentett szeptemberi béremelésről, és a minimálbér személyi jövedelemadó-terhének mérsékléséről, amit adójóváírással valósítanak meg, szintén szeptembertől.

A Világgazdaság birtokába került dokumentumok szerint mégsem részesül minden közalkalmazott az 50 százalékos emelésben. A minimálbért keresők fizetése egyáltalán nem emelkedik a közalkalmazotti illetménytáblázat alapján, csak a minimálbér után szeptembertől járó, havi 9 ezer forintos adójóváírással vihetnek haza többet, ezért éves szinten 108 ezer forinttal emelkedik a minimálbérért foglalkoztatottak nettó keresete.

A deficit-előirányzat nem változik

A kormány nem nyújt be teljes pótköltségvetést, ma a költségvetés módosításáról szavaznak a miniszterek. A központi költségvetés 486,1 milliárd forintos hiány-előirányzata nem változik. A központi költségvetés kiadásai a tervezet szerint 250 milliárd forinttal emelkednek - írja az üzleti napilap.

A tervek szerint teljesül az egészségbiztosítási alap igénye is: büdzséjét 100 milliárd forinttal tervezi emelné a kormány. A nyugdíj-biztosítási alap is megkapja az igényelt 53 milliárd forintot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!