Olga, Liliána
22 °C
35 °C

FT: A hitelesség forog kockán

2003.10.27. 08:42
Az Országgyűlés e héten folytatja le a 2004-es költségvetésről szóló általános vitát. Az üzleti világ a hitelesség fokmérőjének tekinti a büdzsét, ha ugyanis felpuhulna a dinamikus hiánycsökkentést megcélzó javaslat, az a 2008-ra tervezett euróbevezetés elé gördítene akadályokat.
A Financial Times (FT) hét végi számában közölt cikket a magyar költségvetésről, ebben egy a feltörekvő piacokra szakosodott szakember arra figyelmeztet, hogy a piac magasabb elvárt kamattal bünteti, ha letér az ígért pályáról a költségvetés. Ez különösen fájó lehet egy olyan országnál, amely magas költségvetési és folyó fizetési mérleghiányát döntően a külföldi befektetőkkel finanszíroztatja - állapítja meg az FT.

A lap szerint a büdzsé alapjául szolgáló makroparaméterek sem tűnnek megalapozottnak: a kormány a bruttó hazai termék 3,5 százalékos növekedésével számol, elemzők azonban 3 százalék körüli növekedésre látnak inkább esélyt. A cikk szerint a magyar kormány a német gazdaság beindulásában bízik.

Önkormányzati pénzek

A kormánypártokkal folytatott kormányzati háttéregyeztetések alapján van rá esély, hogy a büdzséhez benyújtani tervezett módosító indítványok nem kezdik ki az amúgy törékenynek tetsző 3,8 százalékos deficittervet. Korábban a szocialistáknál voltak olyan hangok, hogy nem kell görcsösen ragaszkodni a hiány csökkentéséhez. Ha igaz, hogy elfogadják a célt, akkor belső átcsoportosításokkal vagy a bevételek további növelésével tudnak forrást teremteni javaslataikhoz a képviselők.

Igazából csak az első változat életszerű, mivel az SZDSZ eltökéltnek mutatkozik abban, hogy elutasít minden adóemelésre vonatkozó előterjesztést. Az utóbbi hetekben a hagyományosan erős parlamenti lobbival rendelkező önkormányzatok emelték fel szavukat a szerintük szűkösre szabott költségvetési támogatások miatt.

A várható módosítások egy része a nagyvárosi tömegközlekedés központi finanszírozását helyezi előtérbe, de az önkormányzati béremelésekhez való költségvetési hozzájárulás növelése is téma lesz. Részben e célokra is fedezetet nyújtana a kormány szándékai szerint a miniszterelnök által az előző héten beígért újabb 30 milliárd forint, ám ennyivel vélhetően nem elégednek meg az önkormányzatok.

A harangszó is többe kerül

A Fidesz biztosan nem, a nagyobbik ellenzéki párt ugyanis 150 milliárd forinttal emelné az önkormányzatok támogatását. Ezzel kompenzálható szerintük az energiaár-emelések, a tervezett energiaadó és környezetterhelési díj bevezetése miatt kieső mintegy 20 milliárd forint is, valamint az áfaemelések miatt keletkező 7 milliárdos többletkiadás.

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés és az adótörvények az átlagosnál jobban sújtják a falvak népét, nem teljesen világos azonban, hogy ezen milyen eszközökkel próbálnak meg változtatni. Érvelésük szerint az áfaterhek növekedését például a gyógyszerek, mezőgazdasági szolgáltatások, személyszállítás esetében a falusi lakosság jobban megérzi. A párt szerint jövőre a harangszó is többe kerül a falusi embereknek, mert a temetkezési szolgáltatások áfája 12-ről 15 százalékra nő januártól.