Géza
-11 °C
-4 °C

A büdzsé harmincmilliárdot 'bukott'

2003.11.05. 08:40
A 2004-es költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok egyike sem írja felül a kormány 3,8 százalékos államháztartási deficittervét. Üröm az örömben, hogy bizonytalan bevételeket, például alultervezett inflációt is megjelölnek forrásként a pártok.
A kormány eredeti terveihez képest a költségvetés összességében az adómódosítások révén kevesebb mint 30 milliárd forintot bukott, azaz a vállalkozások és a magánszemélyek ennyit nyertek. A pártok az adókon keresztül már nem tudják befolyásolni a jövő évi költségvetést, a módosítókról ugyanis hétfői ülésén szavazott a parlament, már csak a végszavazás van hátra.

Átcsoportosítások

A piac bizonyára megnyugvással konstatálja, hogy a parlamenti frakciók nem a költségvetési hiány növelésével kívánnak újabb forrásokat előteremteni ötleteik megvalósításához. A szép számú javaslat zöme belső átcsoportosításokkal számol. Mindkét oldal figyelembe veszi az alultervezett inflációtól várható többletet, az ellenzék továbbá bizonyos intézkedések elhalasztását is megnevezi forrásként.

Mindegyik párt másképp csinálná

A Napi Gazdaság érdeklődésére kiderült, a szocialista frakció nem a költségvetés forrásoldalát növelné, inkább a bevételeket kívánja másként elosztani. A Fidesz bő 730 milliárdos csomagjához egyebek mellett a csökkenő kamatokból vár forrást. Az MDF képviselőcsoportja fejezeti átcsoportosítással kívánja jelentősebbé tenni a vállalkozásélénkítő programokat, hogy enyhülhessenek a reálszféra adóterhei. A kisebbik koalíciós párt által benyújtott módosítások sem érintik a költségvetés sarokszámait, ám nem tervezett adótöbblettel ők is számolnak - ezt elsősorban az oktatásra, azon belül főleg a normatív támogatások növelésére fordítanák.