Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Előkerül a fűnyíró?

2003.11.21. 08:40
Kapcsolódók (1)
A szerdai kormányülésen született döntések nyomán világossá vált, hogy milyen területekre akarnak több pénzt adni a koalíciós pártok, ám kétséges, hogyan alapozhatók meg bevételi oldalról a javaslatok.
A közszféra 13. havi béreinek idei kifizetéséből finanszírozott első, 28 milliárd forintos önkormányzati csomag után az újabb 15 milliárd mögött a regisztrációs adó bevezetésének és a Sulinet programkeret csökkentésének többmilliárdos tétele, valamint a felülről nyitott önkormányzati támogatási kassza előirányzatának megkurtítása áll - derül ki a költségvetési és pénzügyi bizottság módosító javaslataiból.

Húszmilliárd

Bizonytalannak látszik, hogy az említett tételekből összejöhet-e a szükséges 15 milliárd, különös tekintettel arra, hogy a legfeljebb 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt továbbra is a költségvetés legfontosabb sarokszámának tekintik a kormánypártok. Erre is megoldást jelenthet, ha megszavazza a T. Ház a költségvetés különböző fejezeteiben szereplő működési költségek megkurtítására vonatkozó bizottsági módosító indítványt. Ez 20 milliárd forintot megközelítő megtakarítást jelenthet, melyből finanszírozhatóvá válik többek között az FVM-hez EU-csatlakozási feladatokra átcsoportosítandó 1 milliárd vagy a kulturális területnek az áfanövekmény kompenzálására juttatandó 2 milliárd forint. Feszültséget okozhat viszont, hogy a javaslat szerint a költségcsökkentési tervek olyan fejezeteket is érintenek, melyeknek éppen többlettámogatást kívánnának juttatni a kormánypárti képviselők.

Harmadik csomag

A harmadik új, tízmilliárdos kormánytámogatott módosítási csomag hátterében a nyugdíj-befizetési plafon megemelése áll. Ebből lehet 1,5 milliárd forinttal több támogatást adni a turizmusnak, 3 milliárd forintot a villamosenergia-áfa növelésének kompenzálására, 3,5 milliárdot a rendőrségnek, és innen finanszírozható a magyar vállalkozások EU-pályázati önrésztámogatásának megemelése is. A két, összesen 43 milliárd forintos önkormányzati módosító csomaggal sikerült megoldani a legsürgetőbb problémákat - mondta a Napi Gazdaságnak Szabó Lajos, az MSZP költségvetési munkacsoportjának elnöke.

Szabó szerint a jövő évi költségvetési tervezet második szavazási körében már csak finomhangolásra kerül majd sor (ekkor ugyanis már csak a fejezetek elfogadott főösszegén belül javasolhatnak átcsoportosítást a honatyák). Arra az újságírói kérdésre, miszerint vajon elkerülhető-e lett volna a középső áfakulcs növelése vagy az egészségügyi járulék 1 százalékos megemelése, Szabó azt mondta, nem jó szívvel döntöttek így, de a költségvetés kiadási oldalának biztosítása érdekében nem határozhattak másképpen.