Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Éjfélre lehet költségvetés

2003.11.25. 09:11
Kapcsolódók (1)
Bár csak kedden kezdenek szavazni a képviselők a költségvetési módosító indítványokról, a végeredmény gyakorlatilag már hétfőn eldőlt.
Az MSZP-frakció hétfői ülésén eldőlt, hogy a szocialista honatyák csak a kormány által támogatott indítványokat szavazzák meg a 2004-es büdzséhez benyújtott módosítási javaslatok közül. A MSZP-s képviselők 95 első körös indítványából huszonkettőt támogat a kormány, a bizottsági módosítások esetében az arány 120-ból 82 - tudta meg a Napi Gazdaság Szabó Lajostól, a költségvetési bizottság szocialista alelnökétől. Szabó szerint minden megalapozott és reális javaslatot támogat a frakció.

Főösszegek

Az Országgyűlés kedden csak a fejezeti főösszegeket érintő módosításokról dönt, ezt követően szavaznak a fejezeteken belüli átcsoportosításokról. Hogy mekkora jelentősége van a második körnek, azt jól mutatja a turisztikai célelőirányzat esete. A költségvetés tervezetében a gazdasági tárcánál lévő 14,2 milliárd forintos keretet a kormánnyal egyetértésben másfélmilliárddal kívánják emelni a szocialisták, a mai szavazás után ugyanakkor technikailag még az eredeti tervnél 350 millió forinttal kevesebb lesz a célelőirányzat sorában, mivel két ezt csökkentő javaslat is szerepel a kormány által támogatott indítványok között. A korrekcióra - más esetekhez hasonlóan - a december 9-i második körös szavazáson kerülhet sor.

Fűnyíróelv

A kormány által támogatott, így a parlamenten vélhetően átmenő átcsoportosítási javaslatok egyik legfontosabb fedezete a működési költségek különböző fejezeteket érintő 1,41 százalékos elvonása. A "fűnyíróelv" érvényesítése érezhető kiesést jelenthet olyan viszonylag kis költségvetésű intézményeknél, mint az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahol a dologi kiadások előirányzatát a 18,4 millió forinttal kurtították meg. Szabó elmondta, hogy bizonyos területek esetében a szocialista frakció kivételezést kért a költségcsökkentés alól, így például az eredeti tervnél 3,5 milliárd forinttal többre számíthatnak a rendőrkapitányságok.

Sok olyan indítvány esett ki a kormány rostáján, amely mögött befolyásos MSZP-s politikusok állnak, ugyanakkor néhány esetben jelentős átalakítások történtek. Így jöhet létre önálló fejezetként a nemrég új törvénnyel felállított, eddig jórészt az oktatási minisztériumnál szereplő forrásokból összeadott, 26 milliárd forintos kutatási és technológiai innovációs alap. A módosítások forrása általában más előirányzatok csökkentése, így papíron tarthatónak tűnik a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány.