Géza
-11 °C
-4 °C

Adót csökkentene a kormány

2004.05.20. 18:29
A pénzügyminiszter szerint a gazdaság gyorsuló ütemben, jó irányba fejlődik. A kormányközéptávú programjában visszaszorítaná az állami újraelosztást, csökkentené az adókat, de nem vezetne be újabb megszorításokat.
Draskovics Tibor szerint a magyar gazdaságban egyértelműen fellendülés van, a gazdaság gyorsuló ütemben, jó irányba fejlődik. A pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség éves rendes közgyűlésének díszvendégeként aláhúzta: a következő időszak az euró bevezetésének megalapozása lesz, de egyúttal az elkövetkező négy év a felzárkózás időszaka is lesz a nyugat-európai gazdaságokhoz.

Dinamikusan

A pénzügyi tárca vezetője úgy látja, 2004-ben a gazdaság a korábbinál egészségesebb szerkezetben, dinamikusan bővül. Bízik abban, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya eredményszemléletben 4,6 százalék lesz. Májusban, júniusban reményei szerint 7 százalék alatt marad az egy évre visszatekintő infláció, és így elérhető lesz, hogy a pénzromlás 2005. decemberében 4 százalékra csökken.

A következő négy évre szóló felzárkózási program optimista variációja szerint 2007-2008-ra a gazdasági növekedés 4,5-5 százalékot is elérhet. A pénzügyminiszter szerint a következő négy évben a kormány célja az, hogy az állami újraelosztást visszaszorítsa és annak mértékét a mostani mintegy 48 százalékról 44 százalék alá vigye le a GDP-hez mérten.

"A kormány határozott szándéka, hogy a közszférában is bevezeti a teljesítményelvet, vagyis a versenyszférához hasonlóan a hatékonyságot helyezi előtérbe a közszolgáltatások terén" - emelte ki a pénzügyminiszter. A következő időszakban mintegy 8 milliárd euró, azaz hozzávetőleg 2000 milliárd forinttal kevesebbet költ el az állam, ez úgy valósul meg 2004-2008 között, hogy mintegy 1000 milliárd forintot tesz ki az adócsökkentés, és 1000 milliárd forintot jelent az államháztartás hiányának mérséklése.

Nem lesz megszorítás

"Nincs szó semmilyen megszorításról a következő időszakban" - emelte ki határozottan a pénzügyminiszter. Draskovics Tibor szerint a központi kiadások visszafogása mellett a gazdaság élénkítésével kapcsolatban számítunk az uniós forrásokra is, nettó módon számítva a következő négy évben mintegy 1500 milliárd forintot várunk az Európai Uniótól.

"Ha a költségvetési politika fegyelmezett lesz, és a bérek is visszafogottan alakulnak, a jegybanknak lehetősége lesz arra, hogy fokozatosan csökkentse az alapkamatot" - húzta alá a pénzügyminiszter. A következő három évben a kormány hozzáfog egyfajta adócsökkentési programhoz, amelynek első időszakában a helyi iparűzési adó, majd később a személyi jövedelemadó kulcsok változtatására helyezi a hangsúlyt, az időszak végén pedig nekilát az áfa-kulcsok átrendezéséhez. Ezzel kapcsolatban kiemelte: jövő hétfőtől email-címet nyitnak a tárcánál az unióba való belépést követően megváltozott adószabályokról, ezen a címen az APEH munkatársai "felelősségvállalás mellett" tájékoztatják a vállalkozásokat, illetve a magánszemélyeket az uniós belépést követő áfa-módosulásokról.