Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A parlament elfogadta a költségvetés módosítását

2002.07.16. 19:48
Az Országgyűlés 339 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 17 tartózkodás mellett kedden elfogadta a 2001. és 2002. évi költségvetési törvény módosítását célzó előterjesztést. A módosítás nyomán szeptembertől átlagosan 50 százalékkal emelkedik a közalkalmazottak bére, 20 százalékkal nő a családi pótlék, 30 százalékkal emelik a hallgatói normatívát, bevezetik a 13. havi családi pótlékot és adómentessé válik a minimálbér.
A módosítás több jogszabályt érint: megváltozik a közalkalmazottak jogállásáról, az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyonról, a családok támogatásáról, a személyi jövedelemadóról, a termőföldről, a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról, a jegybankról, a Magyar Fejlesztési Bankról, a polgári törvénykönyvről szóló törvény, valamint az államháztartási és a közbeszerzési törvény.

Megnövelt bevétel és kiadás

A törvény a központi költségvetés idei kiadási főösszegét 4806 milliárd forintban, bevételi főösszegét 4320 milliárd forintban, hiányát pedig 486 milliárd forintban állapítja meg, ami mind a bevétel, mind a kiadás főösszegének 250 milliárd 185 millió forinttal való emelését jelenti.

A kormány száznapos programjának megfelelően módosított jogszabály értelmében minden év augusztusában egyhavi iskolakezdési támogatást folyósítanak az érintett családoknak, a szociálisan rászoruló gyermekek élelmezésére fordítják az Országimázs Központ megszüntetéséből felszabaduló 4,7 milliárd forintot. A törvény értelmében a nyugellátásban és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülők júliusban 19 ezer forintos egyszeri juttatásban részesülnek, ami 60 milliárd forint kifizetését jelenti az első fél évi költségvetési többletbevételekből.

Felügyelőbizottság a Nemzeti Banknál

A változtatás érinti a jegybanktörvényt, a Magyar Nemzeti Banknál újra lesz felügyelőbizottság. A záróvitában fogadták el azt a módosítást, amely szerint az árfolyamrendszer egyes elemeiről a kormány a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben dönt úgy, hogy az árfolyamrendszert érintő változtatások nem veszélyeztethetik az MNB árstabilitás elérésével és fenntartásával kapcsolatos elsődleges célját.

A Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényben a változások egy része a bank működésének átláthatóbbá tételét szolgálja, így kiterjeszti a közbeszerzési törvény hatályát az MFB-re és az általa ellenőrzött cégekre, illetve a portfóliójába tartozó cégek többsége az ÁPV Rt. kezelésébe kerül.

A termőföldről szóló törvény módosítása az elővásárlási jog, illetve az előhaszonbérleti jog sorrendjében kiemeli a jelenlegi bérlőt. A parlament a vita során elfogadta azt a változtatást, amely szerint az elővásárlási jogosultság vonatkozásában minden esetben a helyben lakó élvez elsőbbséget.