Hermina
15 °C
27 °C

Megszűnhet a Kométa

2004.03.22. 08:54
Bevonták az ország egyik legnagyobb húsfeldolgozójának működési engedélyét, mert az olasz tulajdonú cég nem zárta be elavult üzemrészét.
A néhány hete új főállatorvos által irányított Somogy Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás azonnali hatállyal visszavonta a kaposvári Kométa 99 Kft. belföldre termelő üzemének működési engedélyét. A döntésre azt követően került sor, hogy egy múlt heti vizsgálat megállapította: az olasz tulajdonban lévő cég március 15-ig nem tett eleget korábban vállalt kötelezettségeinek.

Elavult üzemrész

A termékeinek mintegy hatvan százalékát idehaza értékesítő Kométa tulajdonosai egy - a szakhatóságok által is jóváhagyott - fejlesztési terv részeként arra tettek ígéretet, hogy március közepéig a magyar piacra termelő feldolgozó sort az exportra termelő üzembe telepítik, az elavult üzemrészt pedig bezárják. A cégnél már 2001-ben elkészült az a fejlesztési program, amelynek keretében, mintegy hárommilliárd forintból új üzemet építettek volna, a tulajdonosok azonban később úgy döntöttek, a fejlesztést egyelőre nem valósítják meg.

A vizsgálatot végző szakemberek szerint az exportüzemben az elmúlt időszak során történtek bizonyos fejlesztések, ezért abban a magyar piacra továbbra is termelhet a Kométa. Az exportüzem azonban jelenlegi állapotában nem alkalmas a belföldre szánt termékek előállítására, így aztán nem kizárt, hogy a társaságnál teljesen leáll a jelenleg már csak napi harminc tonnás termelés is. A héttagú bizottság ezúttal azt nem vizsgálta, hogy az utóbbi üzemrészben végzett munkák elégségesek-e ahhoz, hogy a társaság visszakapja január harmincadikán immár másodízben visszavont exportengedélyét.

Lejárt a határidő

A Kométa legutóbb két külföldi élelmiszer-higiéniai szakember vizsgálatával kívánta igazolni, hogy immár megfelel az elírásoknak. Az agrártárca erre úgy reagált, hogy az exportjogot csak egy újabb hazai szakemberekből álló bizottság állásfoglalása után kaphatja vissza a cég. Szanyi Tibor, az FVM politikai államtitkára a közelmúltban úgy nyilatkozott, amennyiben a Kométa jelzi, hogy elvégezte a szükséges javításokat, három napon belül újabb bizottság érkezik a helyszínre.

A Kométa szerint ez a bejelentés már hetekkel ezelőtt megtörtént. Február közepén a jelenleg még több mint kilencszáz dolgozót foglalkoztató cég jelezte a megyei munkaügyi központnak, ha az exportengedélyét nem kapja vissza, kénytelen lesz megválni mintegy négyszáz dolgozójától. A harminc napos határidő lejárt, ami azt jelenti, az elbocsátások bármikor elkezdődhetnek.