Valér
-1 °C
0 °C

Már a kormány sem mer nagyot álmodni

2008.04.24. 17:20
Csak a hiány (3,2 százalék) maradhat változatlan a konvergenciaprogramban, de ennek oka távolról sem örömteli: a növekedés kisebb, az infláció pedig nagyobb lesz, mint ahogy a kormány várta. 2009-ben így 4 helyett 3,4 százalékkal bővülhet a gazdaság (ez még mindig optimistább jóslat, mint az elemzői konszenzus), az infláció pedig 3 helyett 3,6 százalékra rúghat.

A tegnapi információkkal ellentétben nem 3,9, hanem 3,4 százalékra csökkentette az eddigi 4 százalékról a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát a kormány – derül ki a ma nyilvánosságra hozott konvergenciajelentésből. Ez az eddigi prognózis túlzottan optimista voltának elismerését jelenti, bár megjegyzendő, hogy a ma közzétett friss Reuters-konszenzus még mindig alacsonyabb jövő évi növekedési ütemet jelez (3%), mint a friss kormányzati előrejelzés.

A hivatalos híradással összhangban valóban 3-ról 3,6 százalékra emelte a kormány a jövő évi átlagos inflációra vonatkozó előrejelzést, míg az államháztartási hiányprognózis továbbra is a konvergenciaprogramban jelzett 3,2 százalék a GDP arányában.

Leegyszerűsítve mindez azt jelenti, hogy az eddig gondoltnál jóval lassabb jövő évi gazdasági növekedés költségvetési egyenlegrontó hatását a kormány tervei szerint teljesen ellensúlyozza a korábban előre jelzettnél érdemben magasabb inflációs ráta többletbevételi hatása.

"Összességében a 2008-2009. évi kockázatok nem az egyensúlyi, hanem inkább a növekedési oldalon vannak, a fő bizonytalanságot döntően a világgazdasági környezet jelenti" - foglalja össze a főbb makrogazdasági paraméterekkel kapcsolatos kockázatérzékelését a kormány. A konvergencia program végrehajtásáról szóló 2008. évi első jelentés érdemi új információt, az eddig ismerteken felül tervezett kormányzati intézkedéseket nem tartalmaz. "A kormány változatlanul eltökélt a reformok végigvitelében és azok megvalósítását szélesebb társadalmi konszenzus megteremtésével kívánja megalapozni. A konvergencia program eddigi sikeres megvalósítása ehhez megfelelő mozgásteret biztosít." – olvasható a jelentéssel kapcsolatos PM sajtóanyagban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!