Béla
12 °C
27 °C

Kormányzati negyed: javaslat a jövő héten

2006.11.03. 07:50
A tervek szerint november 8-áig a KVI megfogalmazza saját javaslatát a kormányzati negyed majdani helyéről. A kiírásra 27 ajánlat érkezett, tíz-tíz önkormányzatoktól és magánszemélyektől, hét építészirodáktól. A kormány még erre az évre váható döntése után 2007 elején írják ki a területszabályozásra vonatkozó építészeti pályázatot.

A jelek szerint a tervezett új kormányzati negyed iránt a korábban vártnál is nagyobb az érdeklődés. A majdani negyed elhelyezésére alkalmas terület kiválasztására meghirdetett pályázatra ugyanis az október 27-ei határidőre 27 ajánlat érkezett a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz (KVI). A pályázati dokumentációt a szeptember 29-ei kiírás után 33-an vásárolták meg.

Meglepő érdeklődéshullám

A beérkezett pályázatok közül tízet magánszemély, tízet önkormányzat, hetet pedig építésziroda adott be – mondta el az MTI-nek Görözdi György projektfelelős, aki szerint a KVI-t is meglepte a nagyfokú érdeklődés. Véleménye szerint a közeljövőben a legnagyobb feladat az elbírálási folyamat szakszerű levezetése lesz, hiszen ez akár nehézséget is okozhat a november 8-ai eredményhirdetési határidőig.

A KVI most zajló pályázatának célja, hogy a negyed elhelyezésére vonatkozó kormányzati döntés előterjesztését megalapozza. A szervezet elsősorban a kerületi önkormányza-toktól várt javaslatot, de – a kiírás szerint – rajtuk kívül szóba jöhetett bármely szervezet vagy személy, ha egyeztetett az érintett kerületi önkormányzattal.

A KVI azt szeretné, ha a potenciális elhelyezési területeket illetően – egységes szempontok szerint vizsgálva – meg lehetne állapítani, hogy Budapest közigazgatási határán belül melyik a legalkalmasabb a negyed elhelyezésére. A beépítés építészeti koncepciójának megfogalmazása csak később következik.

Infrastruktúra, érvek, segítség

A folyamat a Fővárosi Önkormányzat közreműködésével zajlik, az értékeléshez a Magyar Építész Kamara is szakmai segítséget nyújt. A bírálóbizottság a javaslatok értékelése alapján összefoglaló zárójelentést készít, amelyben javaslatot tesz a negyed elhelyezésére leginkább alkalmas területekre és jutalomban is részesíti a legszínvonalasabb ajánlatokat, amit a KVI a javaslata során fel is használ.

Az elbírálás során a helyszín megfelelő infrastrukturális feltételein kívül elsősorban arra helyezik a hangsúlyt, hogy a javaslatot benyújtók mennyire tárják fel, illetve milyen alapos érveket sorakoztatnak fel a helyszín mellett és mennyire segítik a kormányzati döntést. A végső döntést a kormány hozza meg, amelynek munkáját egy szakértőkből – köztük a Budapesti Építész Kamara és a zöldszervezetek képviselőiből – álló javaslattételi bizottság is segíti.

A kormány célja az állami szervezet hatékonyabb működtetése. Ezért a főváros területén jelenleg elszórt, változó színvonalú – becslések szerint a minisztériumok jelenlegi épületeinek mintegy 40 százaléka haszontalan tér – és többségükben az irodaépületekkel szembeni modern követelményeknek nem megfelelő épületekből a majdani kormányzati negyedbe költöztetné e szervezeteket.

A nem megfelelő kialakítás, egyes funkciók hiánya ugyanis mára a korszerű munkafolyamatok akadályává vált. A tervek szerint az új elhelyezéssel a fenntartási kiadások is jelentősen mérséklődnek. Az egyes minisztériumoktól a KVI adatkérő íveken várja az általános és speciális igényeket. A fejlesztést a költségvetést, illetve az államadósságot nem terhelő módon, magánerő bevonásával kívánják végrehajtani.

Még idén dönt a kormány

A kormányzat által tervezett menetrend meglehetősen feszes: a november 8-ai eredményhirdetés után a kormánynak hamarosan döntenie kell a helyszínről, majd 2007 elején kiírják a területszabályozásra vonatkozó építészpályázatot. E szabályozás a projekt leginkább tervezhetetlen része, a munkaműveletek előtti jogszabályi határidők ugyanis legalább 264 napot vesznek igénybe. A végső cél pedig az, hogy 2008 végén már az új negyedben működhessenek a minisztériumok.

A Napi Gazdaság korábbi információi szerint a kormányzati negyed méretéről még nincsenek konkrét adatok, de a jelenlegi elképzelések szerint annak helyigénye – a korábban említett közel 200 ezer négyzetméter helyett – 160 ezer négyzetméter. Az irodaházaknak mintegy 5500, a központi közigazgatásban dolgozó személy befogadására kell alkalmasnak lenniük.

A kormány 2007-től 6200 fős minisztériumi apparátust tervez. A Miniszterelnöki Hivatal 700 fős állománya azonban nem költözne a kormányzati negyedbe, hanem a Parlamenttel szemben lévő, jelenleg a földművelésügyi tárca székházaként működő ingatlanban kapna helyet.